Teraviljatoodete eksport kasvas 54 protsenti

Aivar Õepa
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mullu käivitatud maheviljakuivati Virumaal.
Mullu käivitatud maheviljakuivati Virumaal. Foto: Raigo Pajula

Teraviljatööstus eksportis tänavu esimesel poolaastal esialgsetel andmetel 40,1 miljoni euro eest toodangut, mis on ligi 54 protsenti enam kui 2013. aasta samal perioodil, teatas põllumajandusministeerium.

Esimesel poolaastal veeti enim välja õli- ja pagaritooteid, selgub ministeeriumi koostatud teraviljatööstuse 2014. aasta esimese poolaasta ülevaatest.

Teraviljatoodete ekspordist 43 protsenti moodustasid õlitooted. „Mullu sügisel valmis Eestis uus tootmishoone, millega kasvas õlitööstuse tootmisvõimsus ja seeläbi ka eksport. Aastases võrdluses kasvas õlitoodete väljavedu 93 protsenti,“ ütles Taavi Kand, kaubanduse ja põllumajandussaadusi töötleva tööstuse osakonna juhataja.

Pagaritoodete eksport moodustas 39 protsenti teraviljatoodete väljaveost, aastases võrdluses kasvas see 68 protsenti. «Ka pagaritoodete eksporti aitas suurendada 2013. aasta sügisel avatud uus külmutatud pagaritoodete tehas, mis on orienteeritud katma Põhjamaade ja Balti turgude vajadusi,» ütles Kand.

Teraviljatööstuse eksport moodustas tänavu esimesel poolaastal ligi 15 protsenti toiduainetööstuse ning kaks protsenti töötleva tööstuse toodangu ekspordist.

Teraviljatööstuse toodang kasvas esimesel poolaastal 12 protsenti. Eelkõige tulenes kasv õli- ja pagaritööstuse toodangu suurenemisest. Aastaga tõusis ka teraviljatööstuse efektiivsus – 2014. aasta esimesel poolaastal loodi 10 600 eurot lisandväärtust töötaja kohta, mis on 26,2 protsenti enam võrreldes eelmise aasta sama ajaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles