Põllumajandusministeerium juurutab seakatku tervisemärki

Aivar Õepa
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aafrika seakatk on sigade haigus, mis inimestele edasi ei kandu.
Aafrika seakatk on sigade haigus, mis inimestele edasi ei kandu. Foto: Urmas Luik

Põllumajandusministeerium on esitanud kooskõlastamiseks määruse eelnõu, mille kohaselt kehtestatakse seoses sigade aafrika katkuga lihale erimärgistus. Erimärgistusega tooteid võib turustada vaid Eestis.

Tervisemärk kehtestatakse kooskõlas Euroopa Komisjoni septembrikuise otsusega sigade aafrika katku tõkestusmeetmetest. Märk tuleb kehtestada nii kiiresti kui võimalik, seisab eelnõu seletuskirjas.

Tervisemärgid on kolmnurksed, neid on kaht tüüpi. Üks on tempel, mis kantakse kodu- või metssea rümbale või rümba osale, ning teine rümbast või selle osast valmistatud toodetele.

Rümba templil peab olema kolmnurga ülemises osas kas Eesti või asjakohase maakonna nimi, külgedel kiri «tervisekontroll» ning keskel tapamaja tunnusnumber. Toote pakendile kantaval tervisemärgil peab olam kolmnurga ülaosas tähed «EE» ja keskel ettevõtte tunnusnumber. Toote märk peab asuma nähtaval kohal.

Et hädatapetud loomade liha mis on edukalt läbinud lihakontrolli, ei ole inimese tervisele ohtlik, jättis põllumajandusministeerium eelnõust välja hädatapetud loomade spetsiaalse tervisemärgi nõude.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles