Sanktsioonidega võidu: Exxon ja Rosneft leidsid Arktikas naftat

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naftapuurimistorn Venemaa Arktikas.
Naftapuurimistorn Venemaa Arktikas. Foto: AP / Scanpix

Lähedalseisvate allikate teatel avastasid venelaste Rosneft ja jänkide ExxonMobil käsikäes Arktikast naftat. Tegemist on Universitetskaja-1 kaevuga Kara meres.

Nagu kirjutab Financial Times, lõid Rosneft ja Exxon puurid merre suvel ning need surisesid edasi ka pärast seda, kui USA Vene firmale Ukraina asjus sanktsioonid peale pani.

Septembrikuiste uute USA sanktsioonide surve all andis Exxon läinud nädalal siiski teada, et võtab puurimisega tuurid maha.

Rosnefti tegevjuht ja Vene presidendi Vladimir Putini lähedane liitlane Igor Setšin ütles septembri alguses, et firma kavatseb investeerida Arktikasse eelseisva 15 aastaga 400 miljardit dollarit.

«Me loodame avada seal uue naftapiirkonna, mille varud on võrreldavad Saudi Araabias väljaarendatud varudega,» ütles Setšin ajalehele Der Spiegel.

Septembrikuiste USA sanktsioonide kell kukkus Arktika koostöö osas 26. septembril. Exxonile anti siiski ajapikendust, et nende töömehed saaksid kaevu kinni pitseerida – siis saaks selle südamerahus hüljata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles