Kreml pani käpa arestitud oligarhi aktsiatele

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2009. aastal tehtud fotole on jäänud Sistema president Vladimir Jevtušenkov, Venemaa tolleagne peaminister Vladimir Putin ja ROSNANO tegevjuht Anatoli Tšubais.
2009. aastal tehtud fotole on jäänud Sistema president Vladimir Jevtušenkov, Venemaa tolleagne peaminister Vladimir Putin ja ROSNANO tegevjuht Anatoli Tšubais. Foto: ITAR-TASS / Scanpix

Moskva kohus arestis Vladimir Jevtušenkovi aktsiad Bašneftis – viide sellele, et Vene võimud vaevad võimalust miljardäri naftafirma riigile napsata.

Jevtušenkovi valdusfirma Sistema aktsiad kukkusid kohtu manöövri peale enam kui 20 protsenti, kirjutab Financial Times.

Neljapäeval lükkas Moskva kohtunik tagasi palve vabastada Jevtušeknov koduarestist ning jättis oligarhile kehtestatud tingimused jõusse.

Jevtušenkovile lähedaste isikute sõnutsi oli ärimees surve all müüa Bašneft riigifirma Rosneftile lähedastele ettevõtetele. Nad väidavad, et rahapesu-kriminaalasja algatamise Jevtušenkovi vastu lükkas käima Rosnefti president Igor Setšin.

Rosneft ei väsi selliseid kuuldusi kummutamast.

Jevtušenkovi siseringi inimeste sõnutsi oli oligarh läinud nädalal pea-aegu valmis Bašnefti müüma. Tänaseks on pilt aga teine ning paljud analüütikud kardavad, et riik võib naftafirma lihtsalt üle võtta – tulenevalt süüdistustest, et Sistema maksis selle eest 500 miljonit dollarit liiga vähe.

Jevtušenkovi kriminaalsüüdistus on raputanud Vene äriringkondi.

Oligarh Jevtušenkovi tähelend leidis aset Moskva linnapea Juri Lužkovi 18-aastase võimuloleku ajastul. Lužkov, omal ajal mõjuvõimas isik, häälestas end aga Dmitri Medvedevi «lainele», kui too veel president oli. Ta eemaldati meeri toolilt aastal 2010.

Tuttavate sõnutsi nautis Jevtušenkov kunagi lähedast läbikäimist Vladimir Putiniga, kuid leidis end selle suve hakul olukorrast, kus kohtumine riigipeaga ei osutunud enam võimalikuks – halb märk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles