Obama surub läbi stiimulipaketti number kaks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Barack Obama
Barack Obama Foto: SCANPIX

Barack Obama pöördus eile kongressi poole tungiva palvega kinnitada meetmed väikeettevõtete abistamiseks, mis on töökohtade loomisel suurfirmadest maha jäänud.


Eile senatis arutlusel olnud eelnõu keskmeks on 30 miljardi dollari suuruse laenufondi loomine, mis õhutaks panku väikeettevõtetele laenu andma. On võimalik, et eelnõu läheb hääletamisele juba täna.

Paketis on muuhulgas sätted, mis likvideeriks kapitalikasvu maksu teatud investeeringutelt väikeettevõtlusse, samuti kiirendataks maksualandite rakendumise protsessi seadmete soetamisel.

Obama ütles: «Need on sellised lihtsad ja mõistlikud sammud, mida mõlemas parteis varasemalt on toetatud. Peamine oleks alandada makse ja kannustada erasektori kasvu, investeeringuid eraettevõtlusse.»

USA president, kelle majanduspoliitikasse kodumaal üha suurema skepsisega suhtutakse, siirdub täna Edisoni linna New Jersey osariigis, kus üritab eelnõud inimestele lähemale tuua ja korraldab koos kohalike ettevõtjatega väikese ürituse. Kutsutud on näiteks Itaalia restorani Mama Roxy'se omanik Theo Mastorakos ja Dave Thornton, kes peab äri nimega Tastee Sub Shop.

«President on sügavalt veendunud, et me oleme taastumisprotsessis ning meil on tarvis erasektor jalgele aidata,» ütles eile reporteritele rahandusministeeriumi ametnik Gene Sperling.

Obama administratsioon on sattunud aasta alguses väljakuulutaud töötuse vähendamise meetmete rakendamisega suurtesse raskustesse, kongress on aga valitsuse kulutuste ja kasvava eelarvedefitsiidi tõttu üha enam ärevil.

Laenufondi mõtte käis Obama tegelikult välja juba jaanuaris oma pöördumises rahva poole. Eelnõu on aga Kapitooliumile kopitama jäänud, kuna vabariiklaste silmis oli tegemist ei millegi muu, kui uue stiimulipaketiga.

Möödunud nädalal kaldus ettepanekut toetama Florida vabariiklasest senaator George Lemieux, mistõttu eelnõu liikuma läks.

Fond võimaldaks väikestel pankadel väga atraktiivsete intressidega raha laenata, kui nad suudavad pakkuda senisest innukamalt krediiti väikeettevõtlusele.

USA sõltumatute ettevõtjate liidu NFIB aktivist Susan Eckerly, kes on Obama administratsiooni järjekindel kriitik, ütles möödunud nädalal, et fond võib maksevõimelistele väikeettevõtetele kasuks tulla. Eelnõu kohta tervikuna ütles ta, et see on väikeettevõtjatele majanduslikult rasketel aegadel kindlasti abiks.

Samas kordas Eckerly oma organisatsiooni põhiseisukohta Valge Maja poliitika suhtes: «Väikeettevõtjad on üha enam mures, et maksukoorem hakkab kasvama.»

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles