Kert Loide: põrusin, sest kaotasin fookuse

Adele Johanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taskud tühjad
Taskud tühjad Foto: SCANPIX

Ka pärast suurt põrumist on võimalik taas edukaks saada, selgub Kert Loide kogemusest. Esialgse ebaedu taga oli tema kinnitusel fookuse kadumine ja ettevõtte liiga kiire kasv.  

Loide jagas Edu Akadeemia korraldatud webinaris oma mõtteid ettevõtlusest, oma kogemusest ja Rootsi turule sisenemisest. Webinari salvestust võib näha siit.

Loide alustas ettevõtlusega 2000. aastate paiku ning esialgu läks tema rajatud EstStone'il väga hästi. Käibed kasvasid kuni saatusliku 2008. aastani. «Käis kõva pauk, kaotasin kõik ja olin tänaval. Koostöö pangaga ei toiminud, ma ei tulnud kohustustega toime ja sattusin probleemidesse,» meenutas Loide.

Oma suurimaks veaks peab Loide fookuse kadumist. «Ettevõte arenes väga kiiresti. Eesti turul oli buum. Ükskõik, kas tegime vigu või tegime kõik õigesti, meile maksti ikka ja hakkasime laienema liiga kiiresti,» meenutas välikaminate alal tegutsenud Loide.

«Hakkasime tegelema muude valdkondadega. Proovisin siseneda näiteks restoraniärisse, mida ma poleks üldse pidanud tegema.» Teistele ettevõtjatele soovitab Loide oma sihile kindlaks jääda ja mitte liiga uljalt riskida. Pigem tasuks pikaajaliselt planeerida ja mõelda, kuhu on kavas jõuda.

Väikelinna poisina oli ta ühel hetkel kõik oma unistused täitnud ja siis neist jälle ilma jäänud. «Kõige raskem oli üle olla teadmisest, et sa oled suurtes miinustes ja pead kõike otsast üles ehitama hakkama,» tõdes ta.

Eestis oli tol hetkel aga kõigil kitsas käes ja seepärast otsustas Loide uuesti alustada Rootsis. «Rootsi on lähedal ja siin saab inglise keelega hakkama. Võtsin kompsud selga ja pakkisin pere kaasa, ega see neile lihtne ei olnud.»

Pärast kõiki katsumusi on tal aga õnnestunud ka Rootsis oma ettevõtted parimate sekka saada. Kuigi ettevõtted said jalad alla varem, hakkas Loide käsi eriti hästi käima pärast keele selgeks saamist ning ettevõtluse alastel seminaridel osalemist. Enesetäiendamine on ka üks olulisemaid tegureid, mis aitas Loidel eluraskustest võidukalt välja tulla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles