Sotsiaaldemokraadid: alampalk tuleb tõsta viie aastaga 800 euroni

Kadri Hansalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Tiit Reinberg / Järva Teataja

Sotsiaaldemokraatide esimees Sven Mikser tutvustas konverentsil Äriplaan 2015 lühidalt oma erakonna majandust puudutavaid plaane eesootavateks valimisteks.

Põhiline on Mikseri sõnul vajadus tõsta miinimumpalka, mis on tema hinnangul võimalik ja ettevõtlusele isegi kasulik. Plaan on, et alampalk tõuseks viie aastaga 800 euroni.

Aastate kaupa peaks sotside plaani kohaselt alampalk tõusma järgmiselt:

2014 – 355 eurot

2015 – 390 eurot

2016 – 470 eurot

2017 – 560 eurot

2018 – 670 eurot

2019 – 800 eurot

«Seda on vaja teha ja seda saab teha. Progress algabki sellest, et otsustatakse teha asju, mida varem on peetud võimatuks. Alampalka saab viie aastaga tõsta 800 euroni. Jah, saab küll. Ja seda tuleb teha,» rõhutas Mikser.

Mikseri sõnul tõstaks alampalga suurendamine tõenäoliselt isegi tootlikkust, kuna palgatõus mõjutab ettevõtteid hoolikalt tööd planeerima ja pingutama. Lisaraha läheks kohe ringlusesse ja elavdaks sisemajandust. See mõjuks Mikseri sõnul eelkõige teenindussektorile, kus töötab palju naisi, mis seeläbi vähendaks ka palgalõhet.

«Riik peab andma tõuke ettevõtjatele, et nad väljuksid mugavustsoonist,» ütles Mikser. «Peame otsima võimalusi, kuidas palka tõsta, mitte kuidas seda mitte teha.»

Mikseri hinnangul ei mõjuta alampalga tõstmine oluliselt ekspordisektorit, kuna juba täna on olulisemates ekspordisektorites nagu puidutööstuses või elektroonika palk riigi miinimumpalgast oluliselt kõrgem.

Lisaks soovivad sotsid kehtestada regionaalse maksuerisuse, millega langetatakse sotsiaalmaks väljaspool Harjumaad 33-lt protsendilt 30-le protsendile. See motiveeriks Mikseri sõnul ettevõtlust arendama kogu Eestis.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles