Reet Aus: lõpetage triikimine

Adele Johanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reet Aus
Reet Aus Foto: Peeter Langovits

Moekunstnik ja taas- ja uuskasutatud riiete disainer Reet Aus märkis vastutustundliku ettevõtluse konverentsil, et kõik tema disainitud riided võib julgesti triikimata jätta, kuna tegemist on väga energiamahuka ettevõtmisega.  

Aus on oma rõivatoodangu puhul vähendanud kogu mittevajalikku energia- ja ressursikulu ning ka triikimine on väga energiamahukas. Eriti võiks selle peale mõelda Eestis, kuna meie energiaallikad ei ole kuigi keskkonnasõbralikud.

Ausi ettevõte Aus Design toodab rõivaid koostöös Bangladeshi suurima tekstiilitootja Beximcoga, mis töötab paljude suurfirmade heaks. Paraku läheb aga pea 40 protsenti Bangladeshis toodetust jäätmeteks, sealhulgas ületoodetud riided ja kangarulli lõpud. Kohalikel ettevõtetel ei ole aga jaksu probleemi lahendamiseks ning pahatihti jäävad tekstiilijäägid ja riided lihtsalt loodusesse vedelema või püütakse neid mustal turul maha müüa.

«Üks veidramaid kogemusi minu elus oli jäätmelaos, kus oli 15-meetrine mägi Calvin Kleini tuliuusi särke, millega tehasel ei olnud mitte midagi teha,» rääkis Aus.

Bexumco tööstusjääkidest olid valmistatud ka tänavused laulupeo T-särgid. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles