Uuring: Eestis on sama hea sündida kui Venetsueelas

Aivar Õepa
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nicolas Maduro, Hugo Chavezi järglane Venezuela presidendi ametipostil veebruaris rahvale kõnet pidamas. Aasta alguses Venetsueelat vapustanud poliitilistes rahutustes kaotas elu paarkümmend inimest. Lisaks kimbutab riiki hüperinflatsioon. The Economisti uuringukeskuse EIU hinnangul on ent Venezuela Eestiga võrdväärse elukvaliteediga riik.
Nicolas Maduro, Hugo Chavezi järglane Venezuela presidendi ametipostil veebruaris rahvale kõnet pidamas. Aasta alguses Venetsueelat vapustanud poliitilistes rahutustes kaotas elu paarkümmend inimest. Lisaks kimbutab riiki hüperinflatsioon. The Economisti uuringukeskuse EIU hinnangul on ent Venezuela Eestiga võrdväärse elukvaliteediga riik. Foto: Reuters

Eesti jagab Venetsueelaga 44. kohta Suurbritannia majandusväljaande The Economist uuringute osakonna Economist Intelligence Unit (EIU) uuringus, milline riik võiks olla parim koht lapsel sündimiseks.

EIU uuring püüdis tuvastada, milline riik pakub enim võimalusi elada tervislikku, turvalist ja külluslikku elu. EIU välja arvutatud elukvaliteedi indeks, mille maksimumväärtus on kümme ja miinimum null, ühendab subjektiivsed rahulolu uuringud objektiivselt mõõdetavate suurustega. Arvesse on võetud üldisele elatustasemele lisaks hulgaliselt muid faktoreid, nagu näiteks kuritegevuse tase, avalike institusioonide usaldatavus, perekonnaelu kvaliteet ning palju teisi geograafilisi, demograafilisi, sotsiaalseid ja majanduslikke mõõdikuid.

EIU võttis arvesse ka majandusprognoose, mis ulatuvad aastasse 2030, mis on jämedalt arvutatuna aeg mil 2013 sündinud lapsed hakkavad täisikka jõudma.

1988. aastal läbi viidud sarnase uuringu võitis USA. Uue uuringu esikolmik oli aga Šveits (8,22 punkti), Austraalia (8,12) ja Norra (8,09). 80 riigist koosneva tabeli lõpetavad Ukraina (4,98 punkti), Keenia (4,91) ja Nigeeria (4,74).

Üle kaheksa punkti skoorisid veel Rootsi, Taani ja Singapur, Soome jäi napilt esikümnes välja (7,76 ja 11. koht). Eestist eespool on teiste seas ka Kuuba ja Argentiina (võrdselt 6,39 punkti ja 40. koht), Kolumbia ja Peruu. Eesti jagab nafta ja teleseriaalide tootmisega tuntuks saanud Venetsueelaga 44. kohta 6,07 punktiga.

Eestist napilt maas on Horvaatia, Ungari, Läti ja Hiina. Leedu sai 5,82 punktiga 57. koha, Venemaa 5,31 punktiga 72. koha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles