Uus juht: BP sünnib uuesti

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
BP lahkuv juht, nõukogu esimees ja uus juht.
BP lahkuv juht, nõukogu esimees ja uus juht. Foto: SCANPIX

BP uus tegevjuht lubab luua firmas eeskujuliku ohutuskultuuri ja taastada usalduse, millest Mehhiko lahe lekke tõttu suuremat järele pole jäänud.


1. oktoobrist tööpostile asuv ameeriklane Bob Dudley ütles samuti, et BP müüb maha 30 miljardi dollari väärtuses varasid ja loob alused kiiremaks kasvuks tulevikus.

BP teatas eile, et teise kvartali maksujärgne kahjum oli 17 miljardit dollarit, mis on üks suurimaid Briti attevõtluse ajaloos üldse. BP eraldas maksueelselt naftalekke koristustöödeks ja ohvrite kahjude hüvitamiseks 32,2 miljardit dollarit.

BP kulutusi leevendab 10 miljardi dollari suurune maksukergendus, peamiselt USAs.

Dudley vahetab välja Tony Haywardi, kes terava kriitika tõttu USAs tegevjuhi kohal jätkata ei saa. Hayward ütles eile, et teda on «demoniseeritud ja mustatud».

«Tõsi on see, et minu juhtimisel ei tuleks BP jätkamine USA turul kõne allagi,» ütles ta. «Nii et küsimus pole mitte selles, kas elu on õiglane või mitte – meil tuleb lihtsalt leida praktiline lahendus. BP pole pärast Mehhiko lahe plahvatust enam endine ja uus olukord nõuab ka uut juhti.»

BP nõukogu esimees Carl-Henric Svanberg, kellega mõned Briti aktsionärid palju on pahandanud, tagasi astuda ei kavatse. «Nõukogu on selgesõnaliselt palunud mul jätkata ning see on mu jaoks suur au,» ütles Svanberg.

Svanberg avaldas sügavat kahetsust, et firma kaotab Haywardi näol tegevjuhi, kes on viimase kolme aastaga ettevõtte tulemusi tunduvalt parandanud.

«BP ei ole alates naftalekke tekkimisest aktsionäridele dividende maksnud,» ütles Svanberg. «Edasine dividendipoliitika pannakse paika 2011. aasta veebruaris, kui me avalikustame 2010. aasta neljanda kvartali tulemused.»

Dudley lubas kiiremas korras firma ohutuskultuuri parandada. «Tony alustas sellega kolm aastat tagasi,» ütles ta. «Ta jõudis palju ära teha, kuid katastroofi valguses tuleb meil tugevasti tempot tõsta.»

Hayward jääb BP nõukogu liikmeks kuni 30. novembrini ning määratakse seejärel Vene ühisettevõtte TKN-BP direktorite nõukogu liikmeks.

Pensioni võib Hayward hakata saama kahe aasta pärast, mil tal täitub 55 eluaastat. Möödunud aasta lõpu seisuga oli tema pensionikontole kogunenud 10,8 miljonit naelsterlingit. Aastapalgana saab Hayward teele kaasa 1,045 miljonit naela.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles