Madoffi «võidukad» ohvrid peavad raha tagastama

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Madoffi isik oli mullu USAs menukas vaid Halloweeni kostüümide seas.
Madoffi isik oli mullu USAs menukas vaid Halloweeni kostüümide seas. Foto: AFP / Scanpix

Investoritelt, kes Bernard Madoffi 65 miljardi dollarilise Ponzi skeemi kaudu raha teenisid, võidakse ebaõiglasel teel saadud kasum kohtu kaudu tagasi nõuda.


Kaotsiläinud summasid jahtiva usaldusisiku sõnutsi võib see saatus oodata vähemalt pooli Madoffi «fondi» raha paigutanud 2000 investorist.

Nimelt loetakse isikud, kes skeemist rohkem raha välja võtsid kui sisse panid, ebaseaduslikeks kasusaajateks, ütles kohtu poolt määratud usaldusisik Irving Picard.

Kohtu kaudu tagasi saadud summad läheksid ohvritele, kes skeemi tõttu raha kaotasid.

Picardi pressiesindaja Kevin McCue ütles, et usaldusisikul on kaebuste esitamiseks aega kuni detsembrini. Samas rõhutas ta, et loodetavasti laheneb kõik vabatahtliku kokkuleppe alusel.

Siiamaani on mõte Madoffi fondi kaudu teenitud summade tagastamisest investoritele vastukarva olnud.

«Tänaseni ei ole praktiliselt keegi meie päringutele reageerinud,» ütles McCue. 2010. aasta 31. märtsi seisuga on Picard suutnud Madoffi ohvrite jaoks päästa 1,5 miljardi dollari väärtuses varasid.

Möödunud nädalal andis ta 3,6 miljardi dollari kättesaamise eesmärgil kohtusse 43 Fairfield Greenwich Groupi juhti ja partnerit, keda süüdistab kelmuses osalemises ja sellest kasu lõikamises. Fairfield eitas süüd ja ütles: «Me lükkame täies ulatuses tagasi väite, nagu oleks Fairfield Greenwich või keegi selle juhtidest või töötajatest pettusest teadlik olnud või seda omalt poolt õhutanud.»

Picardi ja investorite vahel valitseb suur lahkmeel selles küsimuses, kuidas investorite kahjumeid peaks arvestama.

Investorid väidavad, et kahjumite aluseks tuleks võtta nende viimased finantsaruanded enne skeemi lagunemist 2008. aasta detsembris. Picard aga läheneb asjale nii, et arvutab välja, kui palju investorid algselt investeerisid ja kui palju nad raha välja võtsid.

USA kohus võttis märtsikuus Picardi plaani toetava seisukoha. Investorid on selle otsuse omakorda edasi kaevanud.

«Siiamaani näib seadus Picardi poolel olevat,» ütles Columbia ülikooli õigusteaduste professor John Coffee. «Iga üksikjuhtumi puhul sõltub kõik konkreetsetest üksikasjadest ja faktidest.»

Coffee ütles, et kui aastal 2005 varises kokku Ponzi skeemiks osutunud riskifond Bayou Management, siis otsustas pankrotikohus lõppkokkuvõttes alati usaldusisiku seisukoha kasuks ja mõistis «võitjatelt» raha välja.

Madoffi ohvri Helen Chaitmani sõnutsi koguvad investorid, keda ähvardab raha tagasinõudmine, hetkel Picardi vastu täiendavaid juriidilisi argumente. Chaitman on ise advokaat ja ta esindab antud küsimuses investorite huve.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles