Külmkappide müük Venemaal ähvardab tulevast aastast peatuda

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pesumasin
Pesumasin Foto: SCANPIX

Järgmisest aastast võib Venemaal kodutehnikaga kauplemine lõppeda, kirjutab ajaleht Vedomosti.

Probleem on selles, et uue aasta algusest ei tohi kodutehnikat enam ilma energiamärgiseta müüa, kuid riigis ei ole kedagi, kes sellise tunnistuse välja annaks.

Mullu novembris allkirjastas riigi president energiakokkuhoidu puudutava seaduse, mille kohaselt kõigi majapidamisseadmete dokumentides peab sisalduma märge energiaefektiivsuse kohta.

Tuleva aasta algusest rakendub nimetatud seadus külmkappidele, pesumasinatele, konditsioneeridele, elektripliitidele, mikrolaineahjudele, televiisoritele ja lampidele. 2012. aasta algusest ka monitoridele, printeritele, koopiamasinatele ja liftidele.

Minpromtorg sätestas oma aprillikuise määrusega, et energiamärgistuse saamiseks vajalikud katsed tuleb teha akrediteeritud laborites. Sellest ajast ei ole aga ükski idanaabri laboratoorium vastavat akrediteeringut saanud.

Kaubandusettevõtete liit ja tootjad on küll üritanud selgitada, et kõigis arenenud maades viib vastavad katsetused läbi tootja ning tehnikal on rahvusvaheline sertifikaat.

Praegu näeb seadus nõutud märgistuseta toodete importööridele ja müüjatele ette 150 000 rubla suuruse trahvi koos kauba konfiskeerimisega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles