BP juhile pakutakse tööd Venemaal

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti-Vene naftakompanii TNK-BP peakorter Moskvas..
Briti-Vene naftakompanii TNK-BP peakorter Moskvas.. Foto: SCANPIX

Sügisel ametist lahkuvale BP tegevjuhile Tony Haywardile pakutakse naftagrupi Vene ühisettevõtte TNK-BP direktori kohta.


Pärast eile õhtul lõppenud BP nõukogu koosolekut ei tehtud Haywardi kohta küll mingit ametlikku avaldust, kuid ettevõttele lähedaste allikate sõnutsi jõuti tema lahkumise suhtes kokkuleppele.

Hayward on sattunud USAs karmi kriitika alla, kuna tema tegutsemist pärast naftaplatvormi Deepwater Horizoni plahvatust Mehhiko lahes ei peeta adekvaatseks.

BP nõukogu otsustas, et firma positsiooni kindlustamiseks USAs, kus paikneb ligikaudu kolmandik nende nafta- ja gaasivarudest, on juhi väljavahetamine hädavajalik.

Tõenäoliselt asub Haywardi kohale New Yorgis sündinud Bob Dudley, kes seni vastutas BP töö eest Ameerikates ja Aasias ning on viimased kuus nädalat ka kriisitöid juhatanud.

BP avaldab täna oma teise kvartali tulemused. Analüütikute teada paneb firma lekke kulude katteks kõrvale 25-30 miljardit dollarit, mis kujutab endast ühte suurimatest kahjumitest Suurbritannia ettevõtluse ajaloos üldse.

Hayward peaks astuma tegevjuhi kohalt tagasi oktoobris, kuid jääb juhatuse liikmeks kuni novembrikuuni.

Selle aja jooksul peaks BP jõudma lekkekoha lõplikult sulgeda ning koristada kõige nähtavama osa reostusest Mehhiko lahe vetes ja rannikul.

BP-l on õigus nimetada TNK-BP nõukogusse kolm direktorit. Hayward võiks seda tööd teha ka nii, et elaks ise Suurbritannias. Analüütikute hinnangul võtaks Moskva Haywardi TNK-BP nõukogusse soojalt vastu.

Venemaa mõjukas asepeaminister Igor Setšin tundis igatahes Haywardi vastu väga elavat huvi, kui viimane juunikuus Moskvas käis. Ametlikel andmetel arutasid nad omavahel Mehhiko lahe kriisitööde ja BP plaanide üle Venemaal.

Samas aga spekuleeritakse, et mehed võisid puudutada ka Haywardi rolli Vene naftatööstuses.

Dudley on endine TNK-BP tegevjuht. Venemaalt oli ta sunnitud lahkuma aastal 2008, kui tal tekkisid arusaamatused sealsete aktsionäridega.

TNK-BP annab tööd ligikaudu 50 000 inimesele, ametlikult on firmal varusid 11,7 miljardi naftabarreli väärtuses.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles