Kudrin ennustab Venemaale majanduslangust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venmaa endine rahandusminister Aleksei Kudrin
Venmaa endine rahandusminister Aleksei Kudrin Foto: ITAR-TASS / Scanpix

Venemaa endine rahandusminister Aleksei Kudrin ennustab lähimaks kaheks-kolmeks aastaks majandusseisakut ja -langust.

«Arvan, et lähimad kaks-kolm aastat on meil majanduskasv null, võimalik, et tulenevalt investeeringute nappusest, mida me praegu tajume. Võimalik, et sel aastal jäävad meil investeeringud mullusele tasemele. Sellest ei piisa üht protsenti ületava majanduskasvu toetamiseks,» ütles Kudrin teisipäeval Ameerika Kaubanduskoja ärifoorumil.

Ta tõdes, et Ukraina konflikti ägenemise ja Moskva-vastaste sanktsioonide kehtestamise hetkeks olid Venemaa majanduses struktuursed probleemid, mis vähendasid SKT kasvupotentsiaali 2-2,5 protsendini.

«Praegu, mil tuleb toetada investeeringuid, ei ole valitsus valmis seda tegema, sest jätkab piiratud ressursside raames sotsiaalkulude suurendamist,» tähendas Kudrin.

Tema hinnangul vähendavad sanktsioonid kasvupotentsiaali ühe protsendipunktini SKTst, see on 700 miljardit rubla.

«Isegi juba kehtestatud sanktsioonid avaldavad mõju järgmise aasta-kahe kestel, sest need piirasid investeerimisvõimalust ebamäärasuse tingimustes,» ütles eksminister.

«Kahju, mida Venemaa ja Ukraina kannatasid sõjalise konflikti ja sanktsioonide läbi, on oluliselt suurem, mis olnuks Ukraina ühinemisel Euroopa Liiduga ilma sanktsioonideta,» lisas ta.

Kudrini hinnangul peab Venemaa suhteid läänega tasakaalustama, arendades välismajandussidemeid idaga. «Kuid see ei tähenda, et Venemaa peaks kogu oma tähelepanu itta viima. Ma arvan, et läänega suhete silumiseks kulub 20 aastat,» ütles Venemaa endine rahandusminister.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles