5 küsimust, mida enne ettevõtjaks hakkamist endalt küsida

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Enne, kui saab varbad sooja liiva sisse pista, tuleb palju vaeva näha
Enne, kui saab varbad sooja liiva sisse pista, tuleb palju vaeva näha Foto: SCANPIX

Enne kui palgatöö jätta ja minna oma hea ideega maailma vallutama, tasub endalt küsida mõned küsimused.

Eduka ettevõtte rajamine on vaevaline töö. Enne, kui saab varbad mõnusalt sooja liiva sisse pista ja töö vilju nautida, tuleb palju verd, higi ja pisaraid valada, vahendab Business Insider.

Selleks, et vaim paremini valmis seada, peaks endalt küsima need viis küsimust. 

1. Kas su vaim on valmis sotsiaalseks surveks?

Kui su sõbrad ja perekond ei ole ettevõtjad, ei pruugi nad aru saada, mis asja sa täpselt ajada püüad.

Kui sulle läheb väga korda, mida teised arvavad, võib juhtuda, et hakkad ponnistama teiste tunnustuse ja mitte selle nimel, mis su ärile tõeliselt edu tooks.

Teiste arvamuse pärast ei maksaks väga muretseda, sest sõnumeist pungil maailmas, ei ole kellelgi tegelikult aega teiste tegemistesse süüvida.

2. Kas sa oled vallaline või on sul väga mõistev kaaslane?

Ettevõtja, eriti alustava ettevõtja, pea on tihtipeale muremõtteid täis, mida keegi teine päris lõpuni ei mõista. Isegi kõige toetavam eluteekaaslane ei pruugi aru saada, kui teinekord ei ole vaimujõudu isegi ühe korraliku suudluse jaoks.

3. Kas sul on piisavalt raha, et terve aasta hakkama saada?

Kui on, siis varu veel kolm korda nii palju tagavaraks, sest säästud hakkavad kahanema uskumatu kiirusega, kuna ettevõtte käima saamisega kaasneb mustmiljon lisakulu. Edu tuleb aeglaselt aga rahavarud vähenevad kiiresti.

4. Kas sa oled valmis magama ainult mõne tunni ööpäevas?

Esialgu tundub kõik põnev, nii põnev, et isegi õhtul magama minekuks on raske lõpetada töö oma suure idee teostamise kallal. Mida pikemaks aga tööpäevad venivad, seda raskem on õhtul uinuda, uni on habras ja lõpuks väheneb ka töövõime.

Kõikide ettevõtete edulugude taha on palju unetuid öid, piinarikkaid päevi ja läbikukkumisi. Tee eduni on väga, väga pikk.

5. Mida tähendab edu sinu jaoks?

Kõigil meist on elus erinevad prioriteedid. Mõne jaoks on see raha, teiste jaoks on olulisem tasakaal kodu-ja tööelu vahel. Sellest lähtuvalt tähendab ka edu erinevatele inimestele erinevaid asju.

Ka ettevõtluses on v äga vähe neid, kes teenivad miljoneid. Palju rohkem on pisifirmasid, mille omanikud võivad küll mõnusalt vaikselt elada, kuid kelle tegemised ei ületa kunagi uudistekünnist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles