Nõuanne: üürikorteri otsinguile võta pea ikka kaasa

, KV.EE turundusspetsialist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: KV.EE

Kuna koduotsijatel on tihtipeale kibekiire, on seda olukorda varmad ära kasutama ka petturid, püüdes hädas klientidel nahka üle kõrvade tõmmata, kirjutas Postimehe kinnisvara erilehes Kv.ee turundusjuht Kristiana Põld.

Sügis on aeg, kus üürikate otsimine on kõrgpunktis. Otsitakse teadagi head ja soodsat ning kui need kaks omadust juhtuvad kohtuma, on üürnik õnnega koos. Enne seda toimub aga õhtust õhtusse kuulutuste sirvimine ja pinev suhtlus maakleritega. Üürikorteri saamine on tihtipeale lausa minutite küsimus, ent kiirustamisega ei tasu siiski pead kaotada.

Oma silm on kuningas

Sel aastal oleme silmanud kuulutusi, mida vaadates jääb mulje, et need on üles pandud eesmärgiga petta välja ettemaks. Ühel kuulutusel pakuti näiteks küllaltki soodsalt üürile korterit arenduses, mis ei olnud veel valmis ning öeldi, et reageerida tuleb nädalaga.

Seega tasub üürikuulutusi sirvides pöörata erilist tähelepanu kuulutuse sisule. Elamispinna asukoht ja väljanägemine peavad vastama turu hinnatasemele – liiga soodsa hinnaga ilusa korteri võib olla üles pannud ebaaus isik.

Jälgi, et kuulutuse sisus ja lühikokkuvõttes oleksid kattuvad andmed ning kõik pildid tehtud ühes ja samas korteris.

Korterit väljaüüriv aus isik paneb kuulutusse oma korrektse telefoninumbri ja e-posti aadressi – kui suheldakse vaid sõnumite või e-posti vahendusel, tasub olla ettevaatlik. Jälgime oma portaali sisu pidevalt ja näeme sedagi, kelle kontolt on makstud kuulutuse ülespaneku tasu, kuid petturid on kavalad.

Enne raha maksmist ja lepingu sõlmimist tuleb kindlasti minna kohale ja vaadata korter üle. Kui seda ei saa teha isiklikult, siis palu teenet mõnelt tuttavat, kes seal ära käiks. Domus Kinnisvara staažikas maakler Marju Mölder soovitab veel, et võetagu aega ja vaadatagu detaile – näiteks, kas kodutehnika töötab.

Pole sugugi imelik, kui tulevane üürnik katsub üle kõik radiaatorid kõikides ruumides, kontrollib veesurvet kraanist või heidab korraks voodisse pikali, avab ja sulgeb aknaid ja uksi, lülitab sisse pliidi ja ahju ...

Kindlasti tutvu kõrvalkulude arvetega ja täpsusta, mis tuleb üürile lisaks maksta. Uuri ka naabrite kohta. Sageli on aeg korteriga tutvumiseks piiratud, mistõttu poleks paha eelnevalt veidi järele mõelda, millised on kõige olulisemad tingimused, mida üürikorterilt ootad.

Korteri võib üürile anda vaid selle omanik või omaniku volitatud isik, kelleks tihtipeale ongi maakler. Üüritehingu puhul võib volikiri lepingu allkirjastamiseks ja raha vastuvõtmiseks olla lihtkirjalik, mitte notariaalne.

Dokumendid olgu kaasas

Jälgi siiski, et volikirjal oleks ka allkiri. Lepingu sõlmimisel olgu maakleril esitada tõend selle kohta, et lepingus näidatud üürileandja on tõepoolest eluruumi omanik. Ainuke tõend selle kohta on värske väljavõte kinnistusraamatust. Üürnik võiks kindluse mõttes veel küsida ja vajaduse korral ise portaalidest kontrollida, ega üüritav korter parasjagu müügis pole. See on niivõrd oluline fakt, et enne lepingu sõlmimist peaks see üürnikule teada olema.

Maakler võib enne lepinguni jõudmist küsida ka üürniku isikukoodi võimalike võlgnevuste kontrollimiseks. Üürilevõtjad võiksid samuti teha olemasolevate võimaluste piires korteriomaniku või maakleri taustauuringu – suureks abiliseks on siin Google.

Halva reputatsiooniga korteriomanikud ja maaklerid on suure tõenäosusega ära märgitud kuskil internetiavarustes, mis Google’i otsinguga tihti ka välja tuleb.

Üürilepingu võtab üldjuhul kaasa maakler või korteriomanik, vajaduse korral saab alla laadida juristide koostatud üürilepingu näidise www.kv.ee/lepingud lehelt. Leping tasub üürileandjaga koos läbi arutada – kellel on millised õigused ja kes mille eest vastutab.

Veendu, et lepingus märgitud isik ja raha vastuvõttev isik on üks ja seesama, selleks küsi lepingut sõlmides julgelt isikut tõendavat dokumenti ning võta kaasa ka enda oma. Korrektselt vormistatud lepingu üks osa on üleandmise akt, kuhu kirjutatakse mõõturite näidud, kuupäev, üleandmise koht ja poolte nimed koos allkirjadega. Raha maksmisel antakse üürnikule kviitung, arve või allkiri selle kohta, et raha on vastu võetud.

Otsi usaldusväärsust

Tuleviku huvides on kõige soovitavam allkirjastada leping digiallkirjaga, nii jääb üksteisele saadetud digidokument alles vähemalt e-posti kausta. Kui leping allkirjastatakse paberil, soovitame teha lepingust koopia ning säilitada see kas vanemate või heade sõprade juures – nii väldid üürileandjaga pahuksisse minnes ohtu, et sa oma lepingu eksemplari enam korterist kätte ei saa.

Kindlasti on maaklerite puhul usalduse märgiks kutsetunnistuse olemasolu.

Järgi alati aga ka enda head vaistu.

10 nõuannet turvaliseks üürimiseks

•    Väldi raha noolivaid pettureid, kes panevad korralike korterite fotod üles ja tahavad kiirelt ettemaksu.

•    Vaata üle korteri detailid: kodutehnika, radiaatorid, kas aknad käivad lahti.

•    Uuri kõrvalkulusid, soovitavalt talviseid.

•    Korteri saab üürile anda vaid selle omanik või volitatud maakler.

•    Korteriomaniku kohta saad infot tasuta päringuga e-kinnistusraamatust kinnistusraamat.rik.ee/detailparing/avaleht.

•    Sõlmi kindlasti kirjalik leping – selle saad maaklerilt, üürileandjalt või www.kv.ee/lepingud lehelt juristide koostatud näidiste seast.

•    Soovitav on teha üürilepingust koopia ja hoida seda väljaspool üüritavat korterit.

•    Võid küsida maaklerilt kutsetunnistuse ettenäitamist.

•    Halva reputatsiooniga korteriomaniku või maakleri kohta saad infot Google’i otsingumootorist.

•    Veendu, et üürile antav korter poleks samal ajal müügis.

Allikas: KV.EE, Domus Kinnisvara

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles