Kinnisvarakommentaar: korteripakkumiste kasv tõmbab pidurit üürihindadele

Aivar Õepa
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: KV.EE

Korteritehingute arv on langenud ja korterite müügipakkumisi tuleb iga päevaga juurde. Üsna tõenäoliselt jõuavad peatselt nii mõnedki müügisolevad korterid üüriturule. Nii suureneb üüripakkumine, mis paneb edasisele üürihindade tõusule piduri peale, hindas üürituru arenguid portaali kv.ee juhataja Tarvo Teslon.

«Võrreldes aasta algusega on Tallinnas müüki lisandunud 2600 korterit. Hoogsalt tuleb juurde uusi arendusprojekte, mis suurendab pakkumist veelgi. Korteritehingute arv kukub vaatamata hinnarekordite löömisele. Augustis tehti Tallinnas 13 protsenti vähem korteritehinguid kui aasta tagasi,» ütles Teslon.

Vähenev korteritehingute arv võtab kinnisvaramüüjatelt võimaluse vara soovitud hinnaga realiseerida. Kui müügiga tuli takus ei ole, on alternatiiv müük edasi lükata ja korter vahepealseks ajaks üürile anda.

«Sellist trendi oleme näinud 2007.-2008. aastal, mil tehingute arvu kukkumisele järgnes märkimisväärne üüripakkumiste arvu suurenemine. Pole põhjust arvata, et tänane areng viiks teise tulemuseni. Nii hakkab õige pea üüripakkumine suurenema, mis paneb ostu-müügihindadega samas tempos kasvanud üürihindadele pidurid peale,» järeldas Teslon.

Madalamad üürihinnad ja laiem pakkumine tasakaalustab viimasel kolmel-neljal aastal üürileandja poole pisut kiivas olnud üüriturgu. Konkurentsi tihenemine ja surve hindadele pöörab turu näo lähitulevikus rohkem üürniku poole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles