Osa asutusi jäi euroks valmistumise tähtajaga hätta

Argo Ideon
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

PRIA peadirektor Jaan Kallas kinnitas Postimehele, et selgus eurole ülemineku kohta tuli valitsuselt aprillis ning valmisolekuks seatud tähtaja, 1. juulini jäi liiga vähe aega.

Kõik ministeeriumid koos allasutustega pidid juba 1. juuliks raporteerima oma infosüsteemide valmisolekust eurole üle minna – erandi said ametlikult siseministeerium, maksu- ja tolliamet ning sotsiaalkindlustusamet. Rahandusministeeriumi kantsler Tea Varrak kinnitas hiljuti Postimehe usutluses, et olukord on täiesti kontrolli all.

Samas selgub avalikest dokumentidest, et näiteks põllumajanduse registrite ja informatsiooni amet (PRIA) ning sotsiaalministeerium koos mõne muu asutusega on 1. juuliks seatud tähtaja ületanud ja peavad rohkem aega võtma.

«1. juulini jäi aeg kõigi meie IT-arenduste vastavusse viimiseks liiga lühikeseks,» põhjendas peadirektor Kallas PRIA hilinemist.
Ta rõhutas, et see osa PRIA infosüsteemidest, mis puudutab kliendiga suhtlemist ja Euroopa Liidu toetuste arvestamist, on juba praegu valmis eurole üle minna. Hilisemaks jäänud tööd puudutavad PRIA sisemiseks tööks ette nähtud programme, millega klient kokku ei puutu. «Kliendi seisukohalt mingit ohtu toetuste tõrgeteks või toppamiseks ei ole,» kinnitas Kallas.

Põllumajandusministeeriumi asekantsler kantsleri ülesannetes Peeter Seestrand teatas 22. juulil rahandusministeeriumile saadetud kirjas, et PRIAs tehti tänavu aprilli lõpuks analüüs, millest selgus, et «täielik tehniline valmisolek pole 1. juuliks saavutatav». Osa PRIA infosüsteeme arendatakse asekantsleri kinnitusel eurokõlblikuks alles 1. novembriks.

Hilinevate arenduste loetelus on seitse PRIA süsteemi. Näiteks saab koolipiima ja koolipuuvilja infosüsteem eurokõlblikuks oktoobri algul, maaelu arengukava investeeringutoetuste infosüsteem oktoobri lõpul ning turukorralduse meetmete menetlussüsteem 22. septembriks.

Valitsuskabinetile esitatud memorandumis euroettevalmistuste olukorrast, mida kabinet arutas juuli algul, seisab, et ka näiteks veterinaar- ja toiduameti puhul tehakse katsetusi veel kolmandas kvartalis.

«PRIA puhul on tegemist väga arendusmahukate süsteemidega ning osaliselt ei olnud neid ka mõistlik teha ülearu vara valmis,» leidis peadirektor Kallas. «Lisaks eurole võib tänavu tulla ka teisi muudatusi, see aga tähendaks kahekordset ümbertegemist ja kaasnevat lisakulu.»

Sisuliselt sarnase põhjenduse on varem esitanud sotsiaalministeerium. Ministeeriumi kantsler Marelle Erlenheim kinnitas rahandusministeeriumile esitatud dokumendis, et sotsiaalministeeriumi allasutustest on 1. juuliks saavutanud tehnilise valmisoleku eurole üle minemiseks ravimiameti ja tööinspektsiooni süsteemid. Pärast 1. juulit aga jätkuvad kantsleri sõnul veel tööd sotsiaalministeeriumi enda, tervise arengu instituudi, terviseameti, samuti sotsiaalkindlustusameti infosüsteemide arendamisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles