Endiselt trotskistilt oodatakse majanduskasvu

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pierre Moscovici.
Pierre Moscovici. Foto: SCANPIX

Jean-Claude Junckeri otsust määrata Euroopa Komisjoni majandusvoliniku kandidaadiks endine Prantsuse rahandusminister Pierre Moscovici, nimetasid mitmed väljaanded, teiste seas ka mõjukas Wall Street Journal, vastuoluliseks valikuks.

Kui tuleval nädalal 57. sünnipäeva tähistava Moscovici kandidatuur pälvib Euroopa Parlamendi toetuse, saab temast komisjoni üks mõjukam volinik, kes vastutab lisaks majandusküsimustele ka rahanduse, maksunduse ja tolliküsimuste eest ning kellel on suur roll Euroopa majanduse tõusule pööramisel, nagu Juncker on lubanud.  

Sotsialistlikkuse parteisse kuuluv trotskistliku Revolutsioonilise Kommunistliku Liiga taustaga Moscovici töötas 2012. aastast kuni tänavu aprillini Prantsuse rahandusministrina. Varem on ta täitnud ka Euroopa asjade ministri ülesandeid ning selles ametis töötades pälvis ta 2001. aastal Eesti riigilt ka Maarjamaa Risti I klassi teenetemärgi. Lisaks on ta rahvasaadikuna kuulunud nii Prantsuse kui ka Euroopa Liidu Parlamenti.

See, et minevikus mõnda kommunistlikkusse liikumisse kuulunud poliitik tõuseb ELis kõrgele kohale, pole sugugi erakordne. Näiteks ka praegune portugallasest Euroopa Komisjoni president José Manuel Barroso oli nooruses maoist.

See, et minevikus mõnda kommunistlikkusse liikumisse kuulunud poliitik tõuseb ELis kõrgele kohale, pole sugugi erakordne.

Rahandusministrina oli Moscovici ülesandeks pöörata euroala suuruselt teine majandus kasvule, eelarvekulud kontrolli alla saada ja vähendada kasvavat töötust. Kuigi Prantsusmaale ennustatakse tulevaks aastaks tagasihoidlikku majanduskasvu, on probleemid endiselt teravad. Kui Pariis näeb lahendust ELi eelarvepoliitika lõdvendamises, leides, et see soodustaks majanduse toibumist, siis Berliin on sellele vastu seisnud ja kinnitanud, et Euroopa eelarvereeglid ei vaja muutmist.

Moscovici, kes on mõjuka juudi-rumeenia päritolu sotsiaalpsühholoogi Serge Moscovici ja juudi-poola päritolu psühhoanalüütiku Marie Bromberg-Mosvocici poeg ning kelle kujunemist poliitikuks on suuresti mõjutanud tema kunagine mentor ja sõber Dominique Strauss-Kahn, on lubanud, et volinikuna ei saa temast oma kodumaa ega partei saadik.

«Ma oleksin Euroopa Komisjoni liige ning esindaksin Euroopa huve. See tähendab, et tuleb järgida ühiseid reegleid ning neist kinni pidada,» ütles Moscovici möödunud nädalal intervjuus ärilehele Handelsblatt. 

Kuigi majandusvoliniku ametikoht on komisjonis üks mõjukam, hakkaks Moscovici töötama komisjoni asepeaministri kandidaadiks nimetatud Läti ekspeaministri Valdis Dombrovskise meeskonnas. Dombrovskis peaks uues komisjonis hakkama vastutama euro ja sotsiaalse dialoogi valdkonna eest, mis kätkeb ka finantsstabiilsuse ja majanduskasvu küsimusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles