Saksamaa keeldub euroala hüvanguks laristamast

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa rahandusminister Wolfgang Schäuble.
Saksa rahandusminister Wolfgang Schäuble. Foto: AFP/SCANPIX

Berliin põrmustas lootuse, et Saksamaa võiks võimendatud riiklike kulutuste abil euroala taastumise käima tõmmata – nagu rõhutas rahandusminister Wolfgang Schäuble, ei too värskete võlgade toel tehtud kulutused ei kasvu ega tööd.

Schäuble ütles eile parlamendi alamkoja ees esinedes, et üleskutsed «kasutada rohkem ja rohkem riigi raha ning aktsepteerida suuremaid [eelarve]puudujääke viivad meid eksiteele».

«Kasv ja töökohad ei tule suuremate puudujääkide kaudu, sest kui see nii oleks, siis meil [Euroopas] poleks praegu ju probleeme,» vahendab Financial Times Saksa rahandusministri diagnoosi.

«Aitavad vaid innovatsioon, struktuursed reformid, investeeringud ja usaldusväärsed [investeerimis]tingimused ning – üle kõige – usaldus [riigirahanduse] jätkusuutlikuse suhtes,» selgitas Schäuble.

Schäuble sõnavõtu taustaks on järjest tugevnev surve, et Saksamaa võtaks midagi ette leevendamaks pikaajalise stagnatsiooni ja deflatsiooni ohtu euroalas.

Euroopa esikeskpankur Mario Draghi andis augustikuus mõista, et parema eelarvepositsiooniga riigid peaksid rohkem kulutama, et luua «euroalale kasvusõbralikum üldine eelarveseis».

Üldine tõlgendus Draghi sõnadele oli ühene: Saksamaa avagu oma kukkur.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles