Global Blue: Narvas on välja kujunenud regulaarne piiriülene ostlemine

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Narva piiripunkt
Narva piiripunkt Foto: Liis Treimann

Välismaalastele käibemaksutagastusi vahendav Global Blue Eesti OÜ hinnangul on Narva piirkonnas välja kujunenud regulaarne piiriülene ostlemine, kus välismaalased regulaarselt teevad oma sisseostud Eestis.

Enam kui 90 protsenti tax-free tehingutest on Eestis tehtud Venemaa residentide poolt. Kui neli aastat tagasi tehti üle 90 protsendi tax-free tehingutest Tallinnas, siis tänasel päeval on Tallinna ja Narva osakaalud võrdsed – mõlemal on 40 protsenti kogu Eesti tehingute arvust, kirjutab ettevõte majandusaasta aruandes.

Global Blue hinnangul on Narva osakaal peamiselt kasvanud border shopping'u ehk piiriülese ostlemise tõttu, mis tähendab seda, et turistist on saanud püsiklient, kes tuleb Eestisse korrapäraselt ja sihipäraselt oste sooritama ning teeb seda piirile lähedal asuvates müügipunktides.

Lisaks Venemaalt saabuvatele turistidele, kelle poolt tehtavate tehingute arv kasvas möödundu aastal 44 protsenti, kasutavad Eestis kõige enam tax-free teenust veel Valgevenest ja Hiinast pärit turistid, vastavate osakaaludega 1,2 protsenti ja 0,8 protsenti.

Global Blue Eesti OÜ on loodud emaettevõtte Global Blue Holding AB poolt eesmärgiga vahendada ja organiseerida Eesti Vabariigis käibemaksutagastust füüsilisest isikust reisijatele ehk väljaspool Euroopa Liitu resideeruvatele isikutele, vastavalt Eestis kehtivale seadusandlusele. Ettevõtte esmasteks klientideks on jaemüüjad ja kauplused, mis müüvad kaupu, mida turistidel on võimalik isiklikus pagasis Euroopa Liidust välja viia ehk eksportida. Laiemale üldsusele on Global Blue poolt vahendatav teenus tuntud nime all Tax Free Shopping.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles