Krediidipanga juht keeldub inspektsiooni nõudel ametist lahkumast

Andres Reimer
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Kluge
Andrus Kluge Foto: Erik Prozes / Äripäev

Krediidipanga nõukogu esimees Andrus Kluge kaebab edasi finantsinspektsiooni taotluse, et ta peaks sobimatuse tõttu täna ameti maha panema.

«Finantsinspektsiooni samm tuli ajal, mil jõustumata on esimese astme kohtuotsus, millega kohus ei rahuldanud A. Kluge kaebust Finantsinspektsiooni otsuse vastu, milles inspektsioon tunnistas A. Kluge ametisse mittesobivaks. A. Kluge on teatanud, et ta kaebab kohtuotsuse edasi,» teatas Krediidipank. «Krediidipanga Moskva Panga kätte mängimine toimub ajal, mil USA ja Euroopa Liit on kehtestanud sanktsioonid nii Moskva Panga kui selle suuromaniku, Vene riigile kuuluva VTB panga vastu. Ukrainas toimuva tõttu plaanivad lääneriigid sanktsioone lähiajal veelgi karmistada.»

Finantsjärelevalve hinnangul on Andrus Kluge lasknud end isiklikult kiskuda Krediidipanga aktsionäride vahelisse võimuvõitlusesse, sealjuures kaasates isegi oma abikaasa. «Muuhulgas ostis Andrus Kluge Krediidipanga aktsiad laenuga selliselt laenuandjalt, kelle taust ei ole järelevalve jaoks läbipaistev ning ta oli seotud ka Krediidipanga juhatuse aktsiaostude ja nende läbipaistmatu finantseerimisega,» selgitas finantsinspektsiooni juhatuse esimees Kilvar Kessler.

2011. aastal lisandusid Eesti Krediidipanga aktsionäride ringi Krediidipanga endise juhatuse esimehe, nüüdse nõukogu esimehe Andrus Kluge firma Firmex Investeeringud OÜ ja Krediidipanga juhtkonnaga sellele ajal seotud olnud Genovia Invest OÜ. Vastavalt seadusele peab pangas olulise osaluse omandajale oma heakskiidu andma finantsinspektsioon. Oluline osalus on osalus, mis ületab 10 protsenti panga aktsiakapitalist. Andrus Kluge eiras nii füüsilise isiku kui ka Firmex Investeeringud ainuosanikuna 15,7 protsenti Krediidipanga aktsiaid omandades seaduses nõutut, et ta peab sellele tehingule eelnevalt saama finantsjärelevalve loa.

«Inspektsioon andis Moskva Pangale tegevusloa vaatamata tõsiasjale, et Vene pank omandas ja omas olulist osalust Krediidipangas 1,5 aasta vältel selleks seadusega nõutavat finantsinspektsiooni luba omamata,» selgitas Krediidipank. «Samuti on kohtuotsusega kindlaks tehtud, et Moskva Pank finantseeris endisele kapo ametnikule I. Põdrale altkäemaksu andmist. Kõik eelnevalt nimetatu ei ole pannud Eesti Finantsinspektsiooni kaaluma Moskva Panga sobivust ühe Eestis tegutseva panga aktsionäriks.»

Kui Krediidipanga nõukogu esimees on Eesti Finantsinspektsiooni ja Moskva Panga jõulise surve tõttu sunnitud töölt lahkuma, valivad aktsionärid nõukogusse uue liikme. Suurim, ligi 60-protsendine osalus Krediidipangas on Moskva Pangal, mille esindaja suure tõenäosusega ka nõukokku valitakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles