BP naftaplatvormi töötaja: alarmid olid välja lülitatud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
BP naftalekke tõttu saastunud rand.
BP naftalekke tõttu saastunud rand. Foto: SCANPIX

Mehhiko lahes plahvatanud naftaplatvormi haldaja Transoceani juhid olid andnud korralduse üldise häiresüsteemi väljalülitamiseks, ütles uurijatele firma elektroonikainsener.


BP poolt puurimistöödeks palgatud Transoceani vaneminseneri Mike Williamsi sõnutsi olid alarmid välja lülitatud juba aasta aega.

Kui Williams selle tõsiasja töö käigus avastas ja ülemuste poole pöördus, vastati talle, et nad «ei taha, et inimesed kell 3 öösel valehäirete peale üles peaksid ärkama».

Kui naftaplatvorm Deepwater Horizon 20. aprillil plahvatas, põlema süttis, põhja läks ja lekke põhjustas, siis osad alarmid siiski helisesid.

Oluline osa häiresüsteemist, mis oleks hoiatanud kõrge riskitasemega aladel asuvaid töölisi maagaasi surve kiirest tõusust – ja blokeerinud selle tungimise masinaruumidesse – ei olnud aga töökorras.

Arvatakse, et vähemalt mõned hukkunud töötajatest paiknesid just nendel aladel.

Williamsi sõnutsi ei töötanud korralikult ka arvutisüsteem, mis oli mõeldud puurkaevu töö jälgimiseks.

«Me kutsusime seda siniseks surmaekraaniks. Pilt läks sageli siniseks ja andmeid ei tulnud läbi,» ütles Williams.

USA kongress on karmilt kritiseerinud ka siseministeeriumi, kes nende väitel jättis plahvatuse-eelsel perioodil teostamata teatud turvakontrollid BP poolt üüritud platvormil.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles