Kaubanduskoda korjab maksuseaduste muutmiseks allkirju

Aivar Õepa
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Kaubandus-Tööstuskoja peadirektor Mait Palts.
Eesti Kaubandus-Tööstuskoja peadirektor Mait Palts. Foto: TOOMAS TATAR/PM/SCANPIX BALTICS

Eesti Kaubandus-Tööstuskoda (EKTK) korjab allkirju, et teha rahvaalgatuse korras riigikogule ettepanek anda ettevõtjaile maksumuutustega kohanemiseks vähemalt pool aastat aega.

EKTK teatel algas allkirjade korjamine augustis, praeguseks on allkirja andnud juba üle 500 ettevõtja. Rahvaalgatuse korras riigikogule seaduse muutmise ettepaneku esitamiseks on vaja kokku saada tuhat allkirja.

EKTK taotleb rahvaalgatusega seadusemuudatusi, mis annaksid ettevõtjaile maksumuudatustega kohanemiseks vähemalt pool aastat aega ja tagaksid maksukeskkonnas parema ettenähtavuse.

Koja peadirektori Mait Paltsi sõnul on läbi aegade kaubanduskoja prioriteet olnud stabiilse maksukeskkonna hoidmine ning selle toetamine.

«Keegi ilmselt ei arva, et makse kunagi ei tõsteta vői maksuseaduseid ei muudeta,» ütles Palts. «Kuid, kui seda tehakse, tuleb kaasnevaid muudatusi põhjalikult analüüsida ning anda rakendajaile, kelleks enamasti on ettevõtjad, ka mõistlik aeg muudatustega kohanemiseks.»

«Ühispöördumisega soovime teha riigikogule ettepaneku, et ettevõtjatele antaks maksukeskkonna muudatustega kohanemiseks rohkem aega ning muudatusi planeeritaks pikemalt. Oleme juba praegu saanud ettevõtjatelt positiivseid kommentaare algatuse kohta. Loodame, et see muudab meie maksukeskkonna ettenähtavust positiivses suunas,» lisas Palts.

Kaubanduskoda taotleb kahte seadusemuudatust:

1) et iga järgmise aasta riigieelarvet koostades lähtutaks maksuseadustest, mis on avaldatud Riigi Teatajas hiljemalt 1. juuliks. See hoiaks ära iga-aastased üllatuslikud maksueelnõud sügisel, kui tahetakse soovide ja võimaluste vahelise lõhe lappimiseks kiiresti makse tõstma hakata.

2) et tulevikus oleks maksumuudatuse avaldamise ja jõustumise vahel vähemalt kuus kuud aega. Seda põhjusel, et ettevõtjatele oleks antud minimaalnegi aeg muudatustega kohanemiseks ja plaanide muutmiseks.

Kaubanduskoja pöördumist vőib vaadata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles