Pangad: hindajatelt kõrgemat hindamisakti moosida pole mõtet

Kaur Paves
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hindamisaktiga manipuleerida sooviv klient saab pöörduda vaid Türisalu panga poole.
Hindamisaktiga manipuleerida sooviv klient saab pöörduda vaid Türisalu panga poole. Foto: Kanal2

Kodulaenu pakkuvad Eesti pangad kinnitavad üksmeelselt, et hindamisaktis näidatud summa ja reaalse tehingusumma erinevuse korral antakse laenu madalama summa alusel ja ostjal pole võimalust tegelikust väärtusest kõrgemat hindamisakti taodeldes omafinantseeringust pääseda.

«Kinnisvaratagatisel laenu väljastamisel lähtub pank madalamast hinnast:  vastavalt kas objekti ostusumma või eksperthinnangus leitud turuväärtus,» ütles Swedbanki pressiesindaja Mart Siilivask.
«Üldjuhul lähtume finantseerimisel objekti ostu-müügi hinnast,» ütles SEB pressiesindaja Piret Seeman. «Kui aga ostu-müügi hind on kõrgem kui hindamisakti turuväärtus, võtab pank finantseerimisel aluseks hindamisaktis esitatud turuväärtust.»
«Juhul kui ostu-müügi summa ületab hindamisaktis märgitud summat, võetakse aluseks hindamisakti järgne väärtus,» ütles Nordea Panga kommunikatsioonijuht Jane-Liina Liiv. «Olukorras, kus objekt ostetakse alla turuhinna, võetakse aluseks ostu-müügi summa.»
«Sampo Pank lähtub oma otsuste tegemisel sellest reaalsest ostusummast või hindamisakti järgsest summast, mis on väiksem,» ütles Sampo Panga krediidivaldkonna juht Ly Hõbe.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles