Krugman: Euroopa Keskpanga otsus võis tulla liiga hilja

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paul Krugman
Paul Krugman Foto: SCANPIX

Nobeli majanduspreemia laureaat ja New York Timesi kolumnist Paul Krugman kirjutab, et pole kaugeltki selge, et laual olevad meetmed on piisavad inflatsiooni langusspiraali tagasikeeramiseks.

Ta ütleb ehkki olukord USAs pole kaugeltki OK, tuleb kiita USA Föderaalreservi juhti Ben Bernanket, sest vähemalt praegu paistab, et on suudetud lõksu, mis ähvardab Euroopat, vältida. Miks, küsib Krugman? Üheks vastuseks on see, et Föderaalreserv hakkas tegema õigeid asju juba mitu aastat tagasi ostes triljonite dollarite väärtuses võlakirju.

«Võib öelda ja ka mina ütlen nii, et Fed oleks võinud teha rohkem. Aga Fedi ametnikud seisid pidevalt silmitsi tugeva kriitikaga,» selgitab nobelist. «Arvajad, poliitikud ja rahamehed süüdistasid neid taas ja taas dollari nõrgestamises ning hoiatasid, et kasvav inflatsioon on nurga taga. Ennustatud inflatsiooni kiirenemist ei tulnud mitte kunagi, kuid vaatamata sellele, et nad eksisid, pole ükski kriitik tunnistanud, et neil polnud õigus või isegi oma tooni muutnud,» lisas ta.   

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles