Kaubanduskoda: Puidusektorist on saamas Eesti visiitkaart

Aivar Õepa
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Palgid. Foto on illustreeriv.
Palgid. Foto on illustreeriv. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Sel nädalal Vabariigi Presidenti riigivisiidil Norra Kuningriiki saatnud ettevõtjad jäid visiidiga väga rahule. Suurima esindatusega puidu- ja ehitussektori ettevõtjad pidasid visiidi puhul kõige olulisemaks Eesti ettevõtete hea maine tõstmist sektorile nii tähtsal turul, teatas Eesti Kaubandus-Tööstuskoda (EKTK).

Kaubanduskoja peadirektor Mait Paltsi sõnul näitab ajaloo üks suurimaid äridelegatsioone selgelt meie ettevõtete väga suurt huvi Norra võimaluste vastu.

«Eksport Eestist Norrasse on viimastel aastatel jõudsalt kasvanud,» ütles Palts. «Suuresti tänu puitmajaehitusele, kuid ka metallkonstruktsioonide tootmise ja IT mainele teatakse meid seal üsna hästi.»

«Visiit võimaldas seda positiivset teadmist veelgi võimendada, mis tuleb kokkuvõttes kasuks kõigile Norra turust huvitatud ettevõtjatele. Väga hea oli kuulda sedagi, kuidas Norra tuntud ettevõtjad rääkisid oma kogemustest Eestiga ning julgustasid mõlema riigi ettevõtjaid veelgi aktiivsemalt koostöövõimalusi otsima.»

Äridelegatsioonis osalenud Nordic Houses OÜ ja MTÜ Eesti Puitmajaliit juhatuse liige Argo Saul ütles, et puidusektor on meie IT-sektorilt sabast kinni saanud.

«Kui varasemalt toodi visiitidel eeskujuks meie e-riigi teenuseid ja tugevat IT-sektorit, siis seekord rõhutasid nii president kui ka väliskaubandus- ja ettevõtlusminister Eesti arenevat puidusektorit. President tõi näite, kuidas Oslo kesklinnas on Eesti tootja poolt kokku pandud elamu. Selle üle on tõesti põhjust uhkust tunda,» rääkis Saul.

Sauli sõnul ekspordib Eesti puitmajaehituse sektor 90 protsenti oma toodangust. Eesti on number 1 eksportöör Euroopas ja läinud mööda nii Soomest, Rootsist kui ka Saksamaast. «Alles mõned aastad tagasi vaatasime neile alt üles,» tõdes Saul.

Sauli sõnul aitas visiit kaasa kogu puidu- ja ehitussektori maine tõstmisele, mistõttu võetakse eestlasi nüüd veelgi tõsisemalt. Näitena juba toimivast koostööst rääkis Saul Eesti-Norra koostööprojektist, mille raames ehitatakse Bergenis maailma kõrgeimat, 14-korruselist puitehitist, kuhu Eesti ettevõte Kodumaja AS tarnib puidust mooduleid.

Ka EA Reng Asi juhatuse liige Jüri Rass jäi visiidiga rahule ning rõõmustas selle üle, et  esindatud oli läbilõige kogu sektorist − oli nii ehitajaid, moodulmajade tootjad, projekteerijaid kui ka arhitekte.

«Ei räägitud ainult ehitusest vaid ka ideedest ja innovatsioonist ehituses. Olime esindatud ühtse klastrina − selline lähenemine annab parema tulemuse ning aitab kõigi valdkondadele kaasa. Norrakas vajab mitmekordset kinnitust, et tegu on hea ja korraliku ettevõttega ning kvaliteetse tootega, alles siis on ta valmis tellima. Visiit aitas seda kinnitust taaskord anda. Saime oma sealsete koostööpartneritega tugevama sideme luua ning tegelikult mõjutavad visiidi tulemused kogu majandusharu tervikuna,» ütles Rass.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles