Suhkru hind jätkab langemist isegi hoidistehooajal

Kadri Hansalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suhkur
Suhkur Foto: Liis Treimann

Kui kevadel imestasid kõik, et kilo suhkrut maksis Eesti poodides vaid 59 senti ning statistikaameti suhkruhinnaindeks oli kümne aasta madalaimal tasemel.

Nüüd, sügise hakul ja hoidistehooaja keskel, on aga suhkru hind isegi veel odavamaks läinud – Säästumarketis on sooduspakkumine juba suisa 48 senti kilo eest.

Rimi pressiesindaja Katrin Batsi sõnul on suhkru ostuhind püsinud pikalt rekordiliselt madalal tasemel. «Suhkur on kõikidele jaekettidele strateegiliselt tähtis toode, eriti praegu hoidiste tegemise ajal. Eks kõik jaeketid üritavad pakkuda kliendile parimat hinda,» lisas Bats.

Ka Selveri avalike suhete juht Annika Vilu ütles, et suhkru hind on olnud langustrendis juba 2011. aastast. «Suhkur on toode, mille hinda hoitakse konkurentsis püsimiseks võimalikult madalal ning millelt tulu sisuliselt ei teenita,» selgitas Vilu.

Suhkruimportija Montemari (Nordic Sugar) tegevjuht Alo Süvari ütles Postimehele mais, et jaeturul on tugev konkurents ning väljamüügi hinda nad mõjutada ei saa.

«Jaemüüjate väljamüügi hind on nende endi otsus,» toonitas Süvari. «Tõsi on muidugi see, et pikas perspektiivis seal sisseostuhinnaga mingi seos on,» lisas ta.

Maailmaturul suhkru hinda näitav FAO toiduhinnaindeks oli aga juulis eelmise aasta samast ajast 8,4 protsenti kõrgem. Ebakindlus ja selge nägemuse puudumine suhkru toodangu kohta Brasiilias on viimase kolme kuu jooksul suhkru hinna maailmaturul hoidnud volatiilse. Põud Brasiilias on suurendanud suhkru sisaldust suhkruroos, ent samas vähendanud suhkruroo saagikust, mistõttu on raske hinnata üldist suhkru toodangut 2014/15 tootmisaastal. Ebakindlust suhkruturul on lisanud ka märgid, et mussoonvihmad Indias on tavapärasest väiksemad, mis omakorda mõjutavad maailma suuruselt teise suhkru tootja saagikust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles