Ajaleht: Rootsi valitsus lõhkas elektrihinnapommi

Aivar Õepa
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõrgepingeliinid.
Kõrgepingeliinid. Foto: SCANPIX

Rootsi tarbijad maksavad järgmisel aastal elektriarveid kokku ligi 30 miljardi Rootsi krooni (u 3,3 miljardit eurot) võrra vähem, sest valitsus kehtestas elektrivõrkude karmima regulatsiooni, kirjutas Rootsi majandusleht Dagens Industri.

Ajalehe teatel on energiasektori esindajad uue regulatsiooni osas kriitilised ning hoiatavad, et võrkudesse tehtud miljarditesse ulatuvad investeeringud on nüüd löögi all.

Kaks nädalat enne valimisi läbi viidud reform tõotab aga elektritarbijatele palju leevendust tuua. Nii näiteks ei pea nad enam maksma võrguülekandetasu võrkude puhul, mis on vanemad kui 50 aastat.

«Vanusepiirangu kehtestamisel lähtusime sellest, et tarbijad ei pea enam maksma elektrivõrkude eest, mis on juba tasuvusaja ületanud. See ei ole mõistlik,» selgitas Anna-Karin Hatt, Rootsi energeetikaminister.

«Samal ajal võimaldab uus regulatsioon investeerida võrkudesse ja nende seisundi parandamisse,» lisas Hatt.

Kjell Jansson, Rootsi energeetikaföderatsiooni president, leidis aga, et valitsuse otsus on väga kahetsusväärne. «Igaüks, kellega ma meie valdkonnast rääkinud olen, on väga kriitiline,» ütles ta.

Teiste seas on otsust kritiseerinud Saksa e.ON, suurim Rootsi võrguoperaator. e.ON investeerib aastas Rootsis elektri ülekandeliinidesse kolm miljardit krooni ning leiab nüüd, et need investeeringud on edaspidi ohus. Firma on teatanud, et peab võib-olla maha kandma mitmeid liine, mis on vanad aga hästi toimivad.

Ohus on ka Soome energiaettevõtte Fortum kauahaudutud plaan müüa maha oma Rootsi elektrivõrgud, sest uue seaduse jõustumise järel on ostasoovijate ind kõvasti raugenud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles