Ametiühingud: tahame toimivat majandust, mis teeb ka töötajad jõukaks

Kadri Hansalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bussijuhtide streik
Bussijuhtide streik Foto: Marko Saarm / Sakala

Eesti Ametiühingute Keskliit korraldas täna kollektiivlepingute strateegiakonverentsi, mille sisuks oli uute ideede ja soovituste andmine palgaläbirääkimisteks. Konverentsil võeti vastu alljärgnev ühisavaldus:

Eesti majanduse areng on viimasel ajal jäänud toppama, töötajate ootused palgatõusuks on aga suurenenud.  Liiga suur osa Eesti töötajaskonnast  peab hakkama saama palgaga, millest hädavaevu jätkub esmavajaduste rahuldamiseks, kuid ei piisa ühiskonna elust normaalseks osasaamiseks. Oleme veendunud, et Eesti ühiskond ei saa jätkata vanamoodi ja meie majandus vajab suuremat sorti muutusi.

Eesti ei saa lubada endale odavat tööd, meie palgad peavad tõusma. Rõhutame, et palgatõus peab olema turvaline, et järgmine kriis seda ei rööviks ja kogu maad ei haaraks tööpuudus.

Täna Tallinnas strateegianõu pidanud ametiühingute usaldusisikud kinnitavad valmisolekut panustada, et Eesti majandus muutuks efektiivsemaks ja tasuvamaks nii töötajale kui tööandjale.

Jagame kaasvastutust koos tööandjate ja valitsusega, et kogu majandust haaravad muutused koos ette võetaks ja lõpule viidaks. Töötajad saavad ja peavad pakkuma ideid, läbi rääkima, vajadusel otsustajaid mõjutama. Samuti saavad töötajad kaasa minna Vabariigi Presidendi üleskutsega hakata maailma kõige õppivamaks rahvaks, sest just teadmiste oskuslik rakendamine tagab meile majandusliku edu.

Usaldusisikud kutsuvad tööandjaid avatud koostööle, et leida koos uusi lahendusi ja võtta ette vajalikke muudatusi. Tunnustame ettevõtjaid ja ühiskonnategelasi, kes on tulnud välja kiire palgatõusu ideedega ja aidanud arendada majanduslikku mõtet palgatõusu allikate osas.

Eelnevast tulenevalt:

  • tõstame uuel hooajal kollektiivlepingutes esile töötajate enesetäiendusvõimaluste loomise, tervislikud töötingimused ja sisuka majandusalase dialoogi, mis võimaldaks ettevõtetel paremini kohaneda uute tööturutingimustega,
  • kutsume kõiki töötajaid toetama algavaid läbirääkimisi kõigil tasanditel. Parim toetus on aktiivne liikmelisus konkreetses sektoriametiühingus,
  • nõuame Riigikogult euroopalikku kollektiivlepinguseadust, mis jätab sotsiaaldialoogis ruumi vabale kokkuleppele ja majandusküsimuste lahendamisele ning tagab pooltele piisavad mõjutusvahendid.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles