Trichet kutsub kogu maailma kasinusele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Keskpanga president Jean-Claude Trichet.
Euroopa Keskpanga president Jean-Claude Trichet. Foto: AFP / Scanpix

Euroopa Keskpanga president Jean-Claude Trichet väitis, et kuna Euroopa taastumine saab üha ilmsemaks, tuleb ülejäänud tööstusmaailmal samuti viivitamatult riiklikke kulutusi kärpida ja makse tõsta.

Trichet kirjutas Financial Timesi veergudel sõjakas toonis, et stiimulite pikendamist pooldavad poliitikud on eksituses – ning et laenuvõtmise kärpimine aeglustab kasvu «vaid vaevumärgatavalt».

See seisukoht on teravaks kontrastiks USA lähenemisele, kes ei väsi nõudmast eelarvepoliitika karmistamise edasilükkamist vähemalt aastani 2011. Nagu näeme, ei valitse maailmas just üksmeel selles küsimuses, mis oleks parim viis kindlustada tugev globaalne taastumine viimase kahe aasta finants- ja majanduskriisist.

«Meil tuleb vältida olukorda, kus maailmas hakkab süvenema ebakõla hulljulge ja lõdva eelarvepoliitika ning teiselt poolt põhjendamatute kõhkluste ja kokkuhoiu vahel,» ütles Trichet.

Keskpankur andis kogupaugu USA valitsuse ja Rahvusvahelise Valuutafondi pihta ning kritiseeris mullust ülemaailmset eelarvestiimulite propageerimise kampaaniat: «Tagantjärele tark olles tuleb tunnistada, kuivõrd rumal oli tulla välja selle lihtsustatud sõnumiga eelarvestiimulitest ja korrutada nagu mantrat: stimuleerige, aktiveerige, kulutage!»

USA poolelt kordas aga sealse keskpanga juht Ben Bernanke eile taas, et pooldab lühiajaliste stiimulite jätkumist. Bernanke ütles kongressi ees, et toetab eelarvelisi meetmeid nõudluse kasvatamiseks – enne kui USA asub «tasakaalukalt, pikemas perspektiivis» eelarvepuudujääki vähendama.

«Lähiaastatel on minu meelest mõistlik majandust eelarvest mõõdukalt toetada,» ütles Bernanke.

Olles eile märkinud, et USA väljavaated on «ebatavaliselt ebakindlad», selgitas Bernanke seadusandjaile põhjalikumalt, mida kõike keskpank majanduse turgutamiseks ette võiks võtta, kui kasv kängu kipub jääma. Ta ütles selge sõnaga, et kaalumisel on mitmeid meetmeid ning et poliitikat on vaja veelgi leevendada.

Erinev lähenemine eelarvekärbete ajastusele tuleneb ehk ka sellest, kuivõrd erineva pöörde majandused siin ja sealpool Atlandit on võtnud. USA eilsed andmed olid vastuolulised: olemasolevate eluasemete müük langes prognoositust vähem, kuid uute töötute arv kasvas enam, kui eeldati.

Kuigi Euroopa majanduskasv oli esimeses kvartalis nõrk, on viimased näitajad osutunud üllatavalt tugevaks – mis viitab sellele, et Kreeka võlakriisi laastav mõju jääb kardetust väiksemaks.

Ostujuhtide indeksite kohaselt kasvasid nii eurotsooni tootmine kui teenindus juulis oodatust oluliselt kiiremini. Mõlema sektori mootoriks oli Saksamaa, teenustetööstuses oli tugev ka Prantsusmaa. Eurotsooni tarbijausalduse indeks lõi Euroopa Komisjoni andmetel juulikuus kahe aasta rekordi.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles