Ekspert: tulumaksu langetamine ei ole aidanud Läti vaeseid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tänavamuusikud Riias.
Tänavamuusikud Riias. Foto: Ints Kalnins / Reuters

Läti eraisiku tulumaksu langetav maksupoliitika ei ole aidanud vaeseid inimesi, ütles Läti eelarvetasakaalu nõukogu juht Janis Platais BNSile.

«Arvan, et praegune eraisiku tulumaksu vähendamine on tegelikult töötanud maksude progressiivsuse printsiibi vastu ning on vaestele inimestele ja madalapalgalistele elanikele isegi kahju teinud. Seega ei ole praegused meetmed olnud head ega saa olema head tulevikus,» ütles ta.

Plataisi sõnul oleks mõistlikum töötada samaväärselt madalate maksumääradega laiemal pinnal.

«Nüüd tuleb välja, et rikastelt inimestelt laekuv maksuosa on väiksem kui keskmise või madala sissetulekuga inimeste maksuosa. Läti paistab Euroopas silma tarbitava sissetuleku ja Gini koefitsiendi taseme poolest, mis näitavad sissetulekutasemete erinevust riigis — need indikaatorid on halvimate seas Euroopa Liidus. Leian, et seda peaks arvesse võtma. On tähtis teha võitlusest vaesusega tähtis poliitiline eesmärk, samuti on tähtis ergutada inimeste majanduslikku tegevust ja majanduslike ressursside kasvu,» rääkis ta.

Plataisi sõnul on parim lahendus tõsta tulumaksuvaba miinimumi, alternatiivlahendus on astmeline tulumaks.

Eelarvetasakaalu nõukogu on selle aasta alguses Lätis tegutsema hakanud iseseisev asutus, mis teostab järelvalvet eelarvetasakaalu seaduse täitmise üle. Nõukogu peamine ülesanne on hinnata eelarvepoliitika ja riigieelarve järjekindlust, mõistlikkust ja jätkusuutlikust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles