Financial Times: Eesti õppetunnid Euroopale

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stenbocki maja.
Stenbocki maja. Foto: Arno Saar / Õhtuleht

Neil päevil Eestis viibinud Financial Timesi Euroopa toimetaja Tony Barber veetis mõtlikke minuteid Stenbocki majale kinnitatud mälestustahvli ees, lugedes Stalini poolt küüditatud juhtivate poliitikute nimesid.

Praegune Vene juhtkond armastab kujutada eestlasi ning nende «kaasbaltlasi» Lätis ja Leedus kui fanaatilisi venelaste-vihkajaid, kuid mõnes mõttes ei meenutagi nood oma traumaatilist nõukogude-kogemust nii palju, kui võiks, jätkab Barber.

Üheks võimalikuks selgituseks, miks vähemalt eestlased pigem tulevikku kui minevikku vaatavad, võib olla praeguste juhtide hämmastav noorus – mõeldes peaministri Taavi Rõivase 35 eluaastale: temal okupatsioonist täiskasvanu-mälestusi pole.

Nii Rõivas kui ta töökaaslased peavad Putini-Venemaad tõsiseks ohuks, kuid on samavõrd sissevõetud sellistest küsimustest nagu valitsustöö viimine viimseni online'i ning avalike teenuste totaalne puhastamine paberist. On vaatlejaid, kes peavad Eestit neis asjus Euroopa Liidu liidriks.

Barberile selgitati, et Eestis ei kesta kabineti koosolekud iial üle kahe tunni ja mõni käib paari minutiga. Ministrid loevad dokumendid oma tahvelarvutites läbi, kiidavad loetu sealsamas heaks — ja kogu lugu.

37-aastane väliskaubandus- ja ettevõtlusminister Anne Sulling selgitas, et mullu täideti Eestis 95 protsenti tuludeklaratsioonidest internetis. «Keskmiselt võtab see aega viis minutit,» säras Sulling.

Viimastel kohalikel valimistel anti 25 protsenti häältest online'is. E-kool, kus emad-isad lapse õpingutega kenasti kursis hoitakse, pole Eestis unistus, vaid reaalsus.

Seega on Eesti otsekui teeviit Euroopa tulevikku, mis võiks olla rahulik, viisakas, kultuurne, leidlik, loov ja vaba. Ukrainas süveneva konflikti taustal ei tohi unustada, milline katastroof oleks kogu Euroopale, kui Stenbocki maja seinale uusi nimesid tuleks kirjutada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles