Josing konkurentsivõime edetabelist: üle oma varju ei hüppa

Kadri Hansalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Konjunktuuriinstituudi juht Marje Josing.
Eesti Konjunktuuriinstituudi juht Marje Josing. Foto: Peeter Langovits

Eesti konjunktuuriinstituudi juht Marje Josing ütles kommenteerides selle aasta Eesti 29. kohta Maailma majandusfoorumi konkurentsivõime edetabelis, et oleme peaaegu kõigis asjades natuke paremaks muutunud.

Samas tuletas ta meelde, et tegemist on väga keerulise metoodikaga, kus on mitusada indikaatorit, mis peavad sobima kõikide maailma, sh Aafrika riikide hindamiseks. «Näiteks laste põhihariduse tasemelt oleme kuuekümnendad, meist eespool on Zimbabwe, kus lapsi kooli ei lastagi. On lihtsalt selline metoodika, pole midagi teha,» ütles Josing.

Halvemaks läksid Josingu sõnul näiteks ettevõtjate hinnangud tööjõuprobleemidele. Kui mullu pidas kvalifitseeritud tööjõu puudust problemiks 21 protsenti ettevõtjatest, siis tänavu juba 25 protsenti. Tervelt 14 protsenti ettevõtjatest ütles, et liiga kõrge maksutase häirib nende tööd.

29. koht on Josingu sõnul 144 riigi seas väga hea koht. «Trend on ka väga hea olnud, liigume õiges suunas. Ega üle oma varju ei hüppa,» nentis Josing. Eesti on edetabelis olnud siiski ka tunduvalt kõrgematel kohtadel - näiteks aastatel 2003-2004 olime 20ndal kohal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles