Soorm: Baltimaades tootmiskoha valimisel eelistatakse Lätit ja Leedut

Aivar Õepa
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teet Soorm.
Teet Soorm. Foto: Andres Haabu

HKScan Estonia juht Teet Soorm kommenteerib Majandus24 palvel Fazeri otsust sulgeda Tallinna tehas ning viia tootmine Lätti.

Ettevõtluskeskkonnal on Eestis mitmeid eeliseid. Eelkõige on vähem bürokraatiat ja asju saab ajada läbi e-kanalite. Samuti on üldine mulje, et korruptsiooni on vähem. Miinuseks on Eestil äärmine killustatus omavalitsuste tasemel, kelle ettevõtlusealane riskivalmidus on väga erinev, pigem madal. Eriti just kohalikes omavalitsustes on tekkinud toetussõltuvus ning väiksusest tekkinud korruptiivsus ja raskete otsuste edasilükkamine.

Jah - lihttööliste palgatase on Eestis mõnevõrra kõrgem. Aga seda ju me tahamegi! Järelikult on inimestel rohkem alternatiive töökoha leidmisel kui Lätis-Leedus. Ei saa unustada, et tänu kõrgemale palgale on Eestis ka ostujõud kõrgem ning ostetatakse näiteks rohkem ja kvaliteetsemat toitu. Jutt tööjõupuudusest ei ole tõsine - kõik sõltub ju ikkagi makstavast tasust.

Kui valida kohta rahvusvahelise firma tootmisüksusele Baltimaades, sõltub otsus veel lisaks suurel määral logistilisest asukohast. Skandinaavia suunal on eelis Eestil. Aga tuumik-Euroopa suhtes on kindel eelis Lätil ja Leedul, sest transpordiühendus Eestist on kauge ja aeglane. Tallinnast Poola piirilegi jõudmine võtab veoautol aega terve päeva! Aeg maksab palju. Seega on Eesti konkurentsieelise tõstmiseks vaja tunduvalt kiirendada kaupade Saksamaale jõudmise aega: Via Baltica suund ja koostöö Poola ning EL-ga Kirde-Poola läbimise kiirendamiseks autotranspordiga pluss muidugi Rail Baltic.

Kohalikule turule suunatud rahvusvahelised ettevõtted käsitlevad Baltimaid ühe turuna. Praegu on käes staadium, kus paljud kunagi eri riikides tootmisüksusi omanud ettevõtted leiavad, et Baltimaades piisab ka ühest tehasest. Veel enam - mõned leiavad, et piisab ka ühest peakontorist. See on paratamatu selleks, et need ettevõtted siin üldse oleks, sest riigid on eraldi liiga väikesed. Sageli kaldub valik Leedu kasuks, mis on suurim turg või Läti kasuks, sest ta asub keskel. Eestil on sellistes olukordades raskem konkureerida.

Kokkuvőttes, füüsilisi asju tootvate ja turustavate ettevõtete seisukohast - on palju asjaolusid, mida Eesti ei saa muuta (rahvaarv ja geograafia). Aga on ka palju, mida tuleb võtta prioriteediks, et Eesti oleks konkurentsivõimelisem - transpordiühendused Euroopasse, haldusreform ja korruptiivsuse välja juurimine omavalitsuste tasemel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles