Danske: Eesti majandus kasvab 2010. aastal 0,3 protsenti

Kaur Paves
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Danske Banki peahoone Kopenhaagenis
Danske Banki peahoone Kopenhaagenis Foto: Wikimedia

Danske Marketsi ülevaade Eesti makromajandusest prognoosib Eesti majanduskasvuks sel aastal 0,3 protsenti ja tuleval aastal 2 protsenti.

Analüütikud ootavad teiselt poolaastalt kerget majandustõusu, mis peaks ka kogu aasta majanduskasvu positiivseks pöörama. Siiski märgib uuringugrupp, et pikemas perspektiivis saab Eesti majandus kasvada vaid juhul, kui tootlikkus märkimisväärselt areneb.

Eratarbimine jääb Danske hinnangul Eestis endiselt loiuks ning majanduskasvule kaasa ei aita. Eelarvekärbete ja pankade konservatiivse laenupoliitika tõttu taastub sisenõudlus aeglaselt.

Investeeringute koha pealt näevad analüütikud nii positiivseid kui negatiivseid arengusuundi. Ühelt poolt usutakse eurotsooniga liitumisest tuleneva kapitali sissevoolu ning suurenevate avalike investeeringute positiivsesse mõjusse, teisalt pärsib investeeringute taastumist nõrk pangandussektor.

Välisnõudluse kasv on Danske hinnangul mõjutanud positiivselt ekspordi väljavaateid. Siiski leidub piisavalt riske peamiselt halvenenud väliskeskkonna ja kaheldava konkurentsivõime näol.

Danske tõi välja ka Eesti tööstustoodanu 17-protsendise tõusu mais, mis oli Euroopa Liidu liikmesriikide seas kõrgeim näitaja. Kui kodumaine müük jääb endiselt madalaks, siis eksportmüüginumbrid peaksid kasvama rekordilisel kiirusel.

Eesti tööpuuduse struktuur viitab analüütikute sõnul suurele riskile, et kõrge töötuse määr püsib veel mitu aastat. Teisalt tuuakse välja Eesti tööjõuturu suhteline mobiilsus, tänu millele võib tööpuudus väheneda ka palju rutem.

Inflatsioon püsib Danske väitel terve 2010. aasta vältel kõrge ja võib 2011. aastaks isegi kuni 3,3 protsendini kasvada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles