Mikser kaitsekulude jaoks raha juurde ei küsi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sven Mikser
Sven Mikser Foto: Toomas Huik

Mõnevõrra üllatuslikult ei küsi kaitseminister Sven Mikser ei riigieelarve läbirääkimistel riigikaitse-eelarve suurendamist ega ka lisaraha sihtotstarbelisteks relvaostudeks.

Selle asemel loodab ta tuge, et katta järgmisel aastal liitlaste üksuste majutuskulu, sest kaitseministeeriumi eelarvest Mikser selle kulu katmist mõttekaks ei pea.

«Kuni arutelud NATO pikaajalise heidutuslahendi üle alles käivad, seni ei ole minu arvates mõistlik rahastada liitlastele pakutavat vastuvõtva riigi toetust Eesti oma võimearenduse arvel. Need vahendid tuleb leida sellele kahele protsendile lisaks,» leidis Mikser.

«Seda suudeti teha käesoleva eelarve puhul ja eeldan, et mõistlik oleks see ka järgmise aasta eelarves samamoodi lahendada. Riigikaitse on kindlasti praeguses olukorras väga kõrge prioriteet.»

Siseministeerium loodab, et senisest rohkem panustatakse lisaks palgakasvule ka teistele sisejulgeoleku tugisammastele. «Piiril töötavate inimeste varustust parandatakse märkimisväärselt,» lubas siseminister Hanno Pevkur.

«Samamoodi suurendame kriisideks ja kiirreageerimiseks valmis olevate inimeste hulka ja nende varustust. Eelkõige seda poolt, mis puudutab masside ohjeldamist ja selleks vajalikku varustust ja kiirreageerimiseks vajalikku väljaõpet.» Arvestades praegust heitlikku maailma, saab jõudu juurde kaitsepolitsei.

«Järjest keerulisemaks muutunud julgeolekuolukord paneb meid vaatama vastuluure poole ja selle võimekust me kindlasti parandame. See on ka loogiline, sest kui liitlased panustavad meisse üha rohkem, siis kasvab ka meie idanaabri huvi meie vastu. Me peame selleks valmis olema,» tõdes Pevkur.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles