Investorid ei huvitunud Arco Vara uutest aktsiatest

Aivar Õepa
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arco Vara AS kontor.
Arco Vara AS kontor. Foto: Liis Treimann

29. augustini kestnud Arco Vara AS uute aktsiate märkimisperioodil märgiti veidi üle 1,3 miljoni aktsia, 39 protsenti emissioonist. Oodatud 3,5 miljoni euro asemel suurendas firma aktsiakapitali vaid ligi miljoni euro võrra.

Arco Vara börsiteate kohaselt märgiti 8. augustil alanud ja 29. augustil lõppenud emissiooni käigus 1 375 305 uut aktsiat, 2 124 695 aktsiat jäi märkimata.

Mida teha märkimata jäänud uute aktsiatega, otsustab Arco Vara juhatus pärast uute aktsiate kandmist investorite väärtpaberikontodele.

Uute aktsiate märkimise tulemusena suureneb Arco Vara aktsiakapital 962 713,5 euro võrra, st aktsiakapitali uus suurus on 4 281 908,4 eurot.

Arco Vara juhataja Tarmo Sild kommenteeris börsiteates, et uute investorite kaasamise põhitakistus oli nende kartus üldise ebakindla olukorra ees, mis on ajendatud Venemaa ja Ukraina vahelise konflikti eskaleerumisest.

«Juhatuse seisukohalt hinnates on Arco Vara kapitaliseeritus paranenud ning esimest korda alates 2012. aastast on kontsernil vaba raha, mida võib paigutada uutesse projektidesse,» kommenteeris Sild. «Võib ka öelda, et esimest korda pärast Arco Vara aktsiate esmaemissiooni julgesid investorid siia uuesti raha paigutada.»

Silla sõnul osalesid emissioonis ka kontserni Bulgaaria ja Eesti üksuste võtmetöötajad enam kui 20 000 euroga.

Emissiooniga kogutav raha oli Arco Varal plaanis paigutada kahte projekti. Kaks miljonit eurot oli plaanis investeerida omakapitalina Tallinnas Paldiski mnt 70C rajatavasse korterelamusse. 1,2 miljonit eurot oli ette nähtud Bulgaarias Sofias asuval ärihoonel lasuva pangalaenu tagasimakseks. Ettevõttel on plaanis Sofias Madrid Blvd renditulu edasi teenida, makstes Piraeuse pangalt võetud 12,1 miljoni euro suurusest laenust osa tagasi ning pikendades laenulepingut detsembrini 2017.

Silla sõnul peab juhatus seatud eesmärkide saavutamist väga tõenäoliseks. «See eeldab Sofias, Manastirski II järgu korterite müügi edukat jätkamist ning väga dünaamilist rahavoogude juhtimist. Manastirski II järgu ehitus peab olema lõppenud hiljemalt 60 päeva jooksul ning korterite müük algab 4. kvartalis.»

«Madrid Blvd projektis on laenulepingu pikendus Piraeus pangaga allkirjastatud ning 1,2 miljoni euro tagastamise tähtaeg saabub 2014. novembri lõpus. Paldiski maantee projekti osas sai juhatus kinnitust, et selle elluviimises osalemiseks on investoritel huvi olemas isegi siis, kui Arco Vara ise projekti (lisaks olemasolevale maale ja ehitusõigusele) täiendavalt omakapitali lisada ei suudaks – kuid on tähtis märkida, et sõltuvalt Manastirski projekti edukusest on Arco Varal oma uutesse arendustesse omakapitali lisamise suutlikkus täiesti olemas,» teatas Sild börsiteate vahendusel.

Arco Vara aktsia reageeris teatele kerge langusega börsil, kukkudes esimest korda selle aasta jooksul alla 1 euro taset.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles