Uusarendusteturg rallib täie hooga

, Uus Maa Kinnisvarabüroo analüütik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uusarendused.
Uusarendused. Foto: Mihkel Maripuu

Kuigi laias plaanis hakkab kinnisvaraturg stabiliseeruma ja hinnakasv peatuma, ei näita rahunemise märke veel uusarenduste rajamine. Ainuüksi augustis paisati Tallinnas avalikku müüki pea 500 uut korterit, kirjutab Uus Maa kinnisvarabüroo analüütik Risto Vähi.

Kui mõnel varasemal aastal tuli Tallinnas keskmiselt müügile ca 1200 uut korterit aastas ning see arv jagunes paljude väiksemate arenduste vahel, siis sel aastal oleme näinud varasemast enam ka suuremate projektide käikulaskmist. On alustatud nii tervete uute kvartalite kui ka varasemate arenduste uute etappide ehitamist.

Kuigi augusti erakordne number – 473 reaalselt rajatavat uut korterit – on kindlasti mitmete asjaolude kokkusattumus, näeme laiemalt huvitavat tendentsi. Nimelt, kuigi kinnisvaraturg üldiselt on rahunemas, hinnakasv aeglustunud või osalt ka hoopis tagasikäigu sisse lülitanud, on uusarenduste rajamine hoogu juurde saanud, kusjuures suuremad mahud tulid pakkumisele just kevadel ja suvel.

Kindlasti tekitab säärane ralli aina kasvavat konkurentsi arendajate vahel ning selle tulemused on näha ka igakuises statistikas. Müüvad arendused, millel on keskkond, head planeeringud, energiasäästlik taristu, korralik kontseptsioon ning asukohale vastav hind. Müük on aga jäänud aeglaseks või peatunud majade puhul, mis nendele nõudmistele ei vasta ning kus planeeringutes on taas buumiajale iseloomulikke mööndusi tehtud.

Seega tasub kinnisvaraarendajatel arvestada, et sarnaselt järelturuga võtavad ostjad ka uute projektide puhul ohjad enda kätte ja valivad sellise maja, mis pakub hinnale vastavat kvaliteeti või mis suudab massist eristuda. Uute projektide teateid tuleb igal nädalal ja linn on kraanasid täis – seega valikut on küllaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles