BBC: Eesti Terminaator-robotid aitavad ostjaid

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Massi Miliano arendusjuht Paul Pällin (vasakul) koos tegevjuhi Heikki Haldrega (paremal) robotmannekeeni õlapikkust mõõtmas.
Massi Miliano arendusjuht Paul Pällin (vasakul) koos tegevjuhi Heikki Haldrega (paremal) robotmannekeeni õlapikkust mõõtmas. Foto: Massi Miliano

BBC kirjutab pikalt Arengufondi toel käivitatud Eesti firmast Fits.me (Massi Milano), mis on arendanud kujumuutvad robotid, et aidata inimestel internetis riideid osta.


«Vaid 7 protsenti maailma riidemüügist toimub internetis,» vahendas BBC Fits.me juhi Heikki Haldre sõnu. «Ja põhjus on, et ei ole võimalust riiete selga proovimiseks enne ostmist.»

Haldre otsustas kolm aastat tagasi ühendada robootika ja moe. Ta tegi Tallinna Tehnikaülikooli biorobootika professorile Maarja Kruusmale ettepaneku ehitada robot, mis suudaks omandada peaaegu iga kehakuju ja -suuruse.

«See pole võimalik. Unista edasi,» olevat Kruusma sõnul olnud tema esimene reaktsioon. Siiski võttis ta viimaks ettepaneku vastu.

Nii valmiski robootiline mehe ülakeha mannekeen, mille rindkere, kaela ja ülakäte suurust on võimalik muuta. «See on midagi nagu Terminaator,» naljatas Haldre.

Tema esialgne mõte oli müüa selliseid robotmannekeene rätsepadele. Peagi Haldre aga mõistis, et koostöö e-poodidega võib olla suurem ärivõimalus. Ta otsustas kasutada robotit «virtuaalse proovikabiini» loomiseks. Selle puhul näidatakse e-ostlejale internetis fotot riideesemest tema kehamõõtudele sarnaneva mannekeeni seljas.

Praegu katsetab virtuaalset proovikabiini Suurbritannia särgitootja Hawes and Curtis ning seni on firma e-kaubanduse juht Antony Comyns tulemustega rahul. «Me vaid ei oota, et see kasvatab müüki,» lausus ta. «See peaks ka vähendama tagastusi, sest kliendid peaks saama toote, mis nende kehadele täiuslikult sobib.»

Eriti huvitatud oleks rõivamüüjad Fits.me robotmannekeeni naisvariandist, mille loomine on Kruusma sõnul aga palju keerulisem. Siiski loodab ettevõtte selle oktoobris valmis saada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles