Naftahiiud asutasid «lekkefirma»

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lekkinud nafta Mehhiko lahes.
Lekkinud nafta Mehhiko lahes. Foto: SCANPIX

Neli juhtivat naftafirmat lõid 1 miljardi dollari suuruse algkapitaliga ühisettevõtte, et arendada Mehhiko lahe tarvis leketele reageerimise ja reostuse kogumise süsteem.

ExxonMobil, Royal Dutch Shell, Chevron ja ConocoPhillips investeerivad igaüks uude eraldiseisvasse firmasse 25 protsenti. BPd kampa ei võetud.

Ettevõtte ülesandeks on arendada välja ja panna Mehhiko lahte valmis seadmed, mis välistaksid edaspidi sellise mastaabiga lekked, nagu BP Macondo puurkaevuga juhtus. Ühisettevõte annab võimaluse liitumiseks ka teistele firmadele, pakkudes neile õnnetuse korral kasutamiseks oma seadmeid ja tehnoloogiat.

Paljude arvates üritavad naftagrupid selle sammuga meelitada USA valitsuselt välja luba jätkata lahes süvamerepuurimisi. Obama administratsioon kuulutas pärast BP leket süvapuurimistele moratooriumi.

Ühisettevõte soetab endale koristuslaeva, mis on võimeline koguma päevas kokku kuni 100 000 barrelit toornaftat. Lisaks varustab firma end muu kõrgtehnoloogiaga, mille saab asetada merepõhja lekkiva nafta suunamiseks kogumislaevale.

«Me soetame tõeliselt kaasaegse kriisivarustuse,» ütles üks firmadest. «Kui juhtub see, mis juhtuma ei peaks, oleme valmis reageerima 24 tunni jooksul.»

Naftatööstust on pärast BP katastroofi kritiseeritud selle eest, et suurteks õnnetusteks ei olda piisavalt ette valmistatud. Nii lekkis Macondo kaev praktiliselt kontrollimatult kolm kuud.

USA majanduse seisu ja kõrge töötusmäära tõttu on poliitiline surve aga suur, et Obama Mehhiko lahe moratooriumi siiski tühistaks.

«Moratoorium on kui lihunikukirves, mis kahjustab täiesti ilmaasjata süütuid osapooli ning võib sandistada suure ja ülimalt eduka osa Ameerika majandusest,» ütles konsultatsioonifirma PFC Energy juhataja  Robin West.

Uus ühisettevõte annaks ehk Obamale viisaka võimaluse moratooriumist taganemiseks.

Valge Maja ongi ettevõtmist kiitnud ja ütleb, et esimene positiivne samm on astutud. Samas rõhutavad nad, et Deepwater Horizoni katastroofi uurimine alles käib – ning sellest lähtuvalt selguvad ka konkreetsemad ohutusnõuded, mis kehtestada kavatsetakse.

Demokraadist kongressman Edward Markey, kes on BP häälekamaid kriitikuid Kapitooliumil, nõuab naftatööstuselt enamat.

«Sellist süsteemi saaks tõesti kiiresti rakendada, kuid naftafirmad peaksid siiski rohkem pingutama. Ei piisa, kui võetakse BP praegune aparaat ja võõbatakse lihtsalt väske värviga üle,» ütles ta.

USA kriisikomisjoni esimees admiral Thad Allen ütles eile, et Macondo kaevu juures on täheldatud uusi lekkekohti.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles