Eesti sekkub üleilmsesse talendisõtta

Kadri Hansalu
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
EASi rahvusvahelistumise osakonna juht Kristi Tiivas tutvustab välismaal Eestit töömigratsiooni sihtkohana.
EASi rahvusvahelistumise osakonna juht Kristi Tiivas tutvustab välismaal Eestit töömigratsiooni sihtkohana. Foto: Jaanus Lensment

Tänavu märtsis sai majandus- ja kommunikatsiooniministeerium valmis Eesti ekspordi ja välisinvesteeringute arengukava «Made in Estonia 3.0», mille üks alapeatükk on pühendatud spetsialistide nappusele kui arengut piiravale tegurile.

Arengukava järgi vajab Eesti aastatel 2011–2019 keskmiselt 3400 töötavat spetsialisti, kelle leidmine Eesti tööturult muutub iga aastaga järjest keerulisemaks. Seega on riiklikult aru saadud, et me ei saa enam endale riigipiiride kinnihoidmist lubada. Eelmisel aastal kehtima hakanud välismaalaste seadus lubab riiki vähemalt kahekordse Eesti keskmise palgaga spetsialistid, kuid neid spetsialiste tuleks kuidagi veenda meie riiki tööle tulema.

Üks kava «Made in Estonia 3.0» eesmärke ongi tutvustada Eestit kui atraktiivset riiki töötamiseks ning selle keskseid osi on Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse (EAS) portaal workinestonia.com. Arengukava plaani järgi lisatakse portaali jooksev info tööpakkumiste kohta, kuhu oodatakse kandideerima spetsialiste, kes eesti keelt ei kõnele.

Kui siiani ongi projekti «Work in Estonia» idee jäänud vaid koosolekuruumidesse, siis septembris alustab EASi rahvusvahelistumise osakonnas Kristi Tiivase käe all tööd selle projekti juht Kristel Kask ning idee peaks saama teoks.

Tiivase sõnul on siseministeerium teinud seaduste ja kohanemisprogrammi loomisega siia saabunud välismaalaste jaoks väga head tööd, kuid EASi kui Eesti turundaja ülesandeks saab nüüd spetsialistid välismaalt siia meelitada. Siiani on välismaalasel Eestisse jõudmiseks vaja läinud kõrvale Eesti tütarlast, kes on teatavasti suhteliselt kangest puust, naljatles Tiivas.

«Laias laastus valivad kosmopoliitse mõtlemisega inimesed töötamiseks ikkagi koha, millel on mingi kuvand olemas,» selgitas Tiivas. «Kuna me tutvustame välismaal juba Eesti majanduskeskkonda, siis tundus, et saaksime projekti «Work in Estonia» kui Eesti tööalase migratsiooni sihtkoha vähemalt esialgu enda alla võtta või vähemalt otsa lahti teha.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles