Kaubandus-tööstuskoda ootab arutelu tulumaksuvabastuse idee üle

Anette Parksepp
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Kaubandus-Tööstuskoja peadirektor Mait Palts.
Eesti Kaubandus-Tööstuskoja peadirektor Mait Palts. Foto: TOOMAS TATAR/PM/SCANPIX BALTICS

Kaubandus-tööstuskoja peadirektor Mait Palts ütles, et IRLi välja pakutud idee kehtestada alla 500-eurosele sissetulekule tulumaksuvabastus on üks konkreetne variant, kuidas madalama sissetulekuga inimeste olukorda parandada, mida tuleks kindlasti arutada.

Palts tõi välja, et kaubanduskoda on juba enam kui aasta tagasi öelnud, et praegu kavandatud tulumaksuvaba miinimumi tõstmine kümne euro kaupa ei ole piisav ning madalama sissetulekuga inimeste olukorra parandamiseks on vaja märksa kiiremat kasvu.

Palts rõhutas, et tulumaksuvaba miinimumi tõstmisega ei käi elluviimise viisist sõltumata kaasas üksnes kulud. «Arvestades üsna madalat säästmise määra on selge, et suur osa lisanduvast tulust läheb otse tarbimisse, elavdab majandust ning jõuab esimese, teise või kolmanda ringiga suures osas riigieelarvesse tagasi,» selgitas ta. Madalama sissetulekuga töötajate puhul on see tema kinnitusel veelgi tõenäolisem.

Palts tõdes, et pakutud mudel on keerukam kui praegune ja küsimusi tekib sellesse süvenedes veelgi – seonduvad need siis olukordadega, kus isik saab tulu mitmest töökohast või koosneb tulu erinevatest liikidest, näiteks osa tulu saadakse välismaal töötades. Need pole Paltsi hinnangul aga küsimused, mis välistaksid argumenteeritud arutelu.

«Võimalik, et tänane ühetaoline tulumaksuvaba miinimum on siiski parim, kuid ei saa välistada ka midagi muud,» sõnas ta. «Enamik inimesi siiski ei soovi vabatahtlikult rohkem makse maksta ning kui keegi tunnetab, et rohkem teenides on maksukoormus suurem, mõjub see kindlasti negatiivselt tema motivatsiooni, mis oleks kõige hullem, mis juhtuda saab.»

Paltsi sõnul on aga igal juhul mõistlik kokku leppida selles, et riik tõstab tulumaksuvaba miinimumi aja jooksul üht või teist viisi ning et see võiks olla teatud tasemel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles