Ukraina kriis võib huvi siinsete tööstusparkide vastu kasvatada

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tööstuspark.
Tööstuspark. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Ehkki neli ettevõtet on praegu oma investeerimisplaanid Ukraina sündmuste ning Venemaa ja Euroopa Liidu majandussuhete pingestumise tõttu Narva logistika- ja tööstuspargis külmutanud, võib huvi Narva vastu pigem kasvada kui kahaneda nende ettevõtete arvelt, kes otsustavad oma ärid Ukrainast turvalisemasse kohta ümber kolida, kirjutab Põhjarannik.

Euroopa Liidu ja Venemaa vaheliste majandussuhete halvenemine ning viimase kehtestatud sisseveokeelud on andnud Narva logistika- ja tööstuspargis väikese tagasilöögi nelja Vene kapitalil põhineva tootmisettevõtte näol, kes on praegu otsustamiseks aja maha võtnud, kuid võivad avada sootuks uued võimalused logistikaettevõtete näol, kes eelistavad Ukrainale mõnd teist ja turvalisemat asukohta.

Sihtasutuse Ida-Virumaa Tööstusalade Arendus juhatuse liikme Teet Kuusmiku sõnul on otsustamiseks aja maha võtnud just seda tüüpi investorid, kes plaanivad ehitada Narva oma tootmise, et sealt siis kaupu edasi Venemaale viia. Sellise profiiliga ettevõtete arv ei ole Narva pargis väga suur.

Need neli, kes praegu ootavad sügist, et selgusele jõuda, kuhu majandussuhted Euroopa Liidu ja Venemaa vahel liiguvad, ei ole veel isegi lepingulised kliendid ning maaost nende ja pargi vahel on veel sõlmimata. Sisuliselt tähendaks see küll 20 miljoni eurose investeeringu ja võimaliku 80 töökoha kaotust, kuid Kuusmik on pigem optimistlik ning loodab, et ettevõtted, kes hakkavad siin tööstuskaupu tootma, otsustavad siiski Narva kasuks.

«Ükski nendest ettevõtetest, kes juba on oma investeerimisotsuse teinud ja tootmist või logistikakeskuse ehitamist alustanud, ei ole oma tegevusest loobunud ning kõik läheb plaanipäraselt,» kinnitas Kuusmik.

Loe pikemalt Põhjarannikust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles