Saksamaa peab Baltikumi eurode võltsimise peasüüdlaseks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
50-euroseid võltsitakse kõige sagedamini
50-euroseid võltsitakse kõige sagedamini Foto: SCANPIX

Saksamaal on suurenenud võltsitud eurode hulk ning peasüüdlaseks peetakse Baltikumi riike, kus võltsimine on sagenenud. Suurimat kahju kannatavad tavaliselt väikekaupmehed.

Kuigi suurem osa võltsitud rahatähtedest on väga algelised ning kergesti äratuntavad, langeb siiski palju inimesi pidevalt nende lõksu. Rahapesijad on läinud väga mugavaks: mõni 5-eurone on vaid ühepoolse trükiga ning 500-eurostel on trükivead, vahendab Zeit-Online.

Tänavu on kuue kuu jooksul avastatud 33 7000 võltsrahatähte, mis on ligi 20 protsenti rohkem kui eelmisel aastal. Kõige sagedamini ehk ligi 2/3 kõigist paberrahadest võltsitakse 50-euroseid rahatähti. Kuigi võltsingute arv pidevalt kasvab, pole suudetud ületada 2004. aastat, kui Saksamaal avastati esimese kuue kuu jooksul 45 000 võltsitud rahatähte.

Suurem osa võltsingutest valmistatakse Ida-Euroopas, kust otsitakse trükkijad, kes raha kauplejatele edasi suunab. Kauplejad müüvad valeraha edasi ning lasevad selle niiviisi ringlusse.

Zeit-Online’i sõnul on vahendajad viimasel ajal enamjaolt pärit Baltikumist. «Nad tulevad vaid paariks päevaks Saksamaale, et raha käibele lasta,» ütles Rainer Elm Saksamaa Liidupanga Valerahaametist. Elmi sõnul on kasvav valeraha hulk seotud Baltikumis taaselustunud võltsinguvõrkude tõttu.

Saksa Liidupanga sõnul on kuue kuu jooksul tekkinud kahjud ulatunud 1,9 miljoni euroni. 95 protsenti kahjudest langevad väikekaupmeestele.

Liidupank soovitab kõigil sakslastel oma raha igaks juhuks üle kontrollida ning valeraha kahtluse korral sellest politseid teatada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles