IRL plaanib reformi: maksuvabastus madalapalgalistele

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pühapäeval kogunes Tallinna lauluväljaul IRLi rahvakogu, et arutada erakonna sees läbi järgmiste valimiste põhiteemad.
Pühapäeval kogunes Tallinna lauluväljaul IRLi rahvakogu, et arutada erakonna sees läbi järgmiste valimiste põhiteemad. Foto: Liis Treimann / Postimees

Täna kogunenud IRLi rahvakogu näeb riigikogu valimistele vastu minnes ühe võimalusena perede toimetuleku parandamiseks üle 100 miljonit euro maksvat maksureformi, mis vähendaks tööjõumakse ja suurendaks perede sissetulekut üle 100 euro kuus.

Erakonna esimehe Urmas Reinsalu sõnul ei seisne perede jõukuse kasv mitte toetuste suurendamises, vaid IRLi eesmärk on viia sisse reform, nii et inimesed saaksid enda palgast ära elada. Selleks, et madalama palgaga inimeste sissetulek ja motivatsioon tööd teha kasvaks, plaanib erakond maksureformi, mis vähendaks tööjõumakse ja suurendaks perede sissetulekut üle 100 euro kuus.

«Selleks seome maksuvaba tulu inimese sissetulekuga nii, et mida väiksem on sissetulek, seda suurem on maksuvaba tulu. Nii saame riigieelarvele kõige väiksema koormusega teha nii, et alla 500 euro teeniv inimene tulumaksu ei maksa ja maksukoormus väheneb kõigil madalapalgalistel,» seisab erakonna plaanis.

Juhan Partsi sõnul on reformiplaani näol tegemist ühe tõsiseltvõetavama ideega, mis saab tõenäoliselt erakonna oponentide jaoks suurimas kriitikaobjektiks. Samas ei olnud ka endine majandusminister kitsi kriitikaga praeguse valitsuskoalitsiooni suunas.

Parts tõi välja, et tulumaksuvaba miinimumi tõstmine 10 euro võrra ei oma kuigivõrd suurt kaalu.  «Ütleme ausalt, see 10 eurot ei koti mitte kedagi,» ütles ta.

Reformi hind üle 100 miljoni euro

Reformi elluviimine maksaks erakonna andmetel erinevatelt poliitilistest valikutest sõltuvalt 120 miljonit eurot. «See on suur summa, aga kolm korda vähem kui maksaks maksuvaba tulu 500 euroni tõstmine kõigil Eesti inimestel,» on väljapakutud idee tutvustes kirjas.

Erakond usub, et reformi tulemusena jääb madalapalgalistele peredele aastas kätte kuni 1200 eurot rohkem raha.

Kas idee ka erakonna sees toetust leiab, nähtub täna toimuva rahvakogu aruteludest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles