Leedu hakkab Norrast gaasi saama

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Statoili gaasitorud.
Statoili gaasitorud. Foto: HEINZ-PETER BADER/REUTERS

Leedukate Litgasi teatel on ettevõte sõlminud Statoiliga 5-aastase lepingu 540 miljoni kuupmeetri maagaasi tarnimiseks aastas.

Tarned Norrast algavad aastal 2015 ning tõotavad teha lõpu Leedu totaalsele sõltuvsele Vene gaasist, kirjutab Wall Street Journal.

«See strateegiline leping aitab tagada meile alternatiivse imporditud maagaasi allika, mis võimaldab meil ja teistel Leedu ettevõtetel saada maagaasi rahvusvahelistelt turgudelt, igal ajal ja erinevate tarnijate kaudu,» ütles UAB Litgas tegevdirektor Dominykas Tučkus.

Vene gaasi monopol ja kõrge hind on ajendanud leedukaid liisima laeva – hüüdnimega «Sõltumatus» – mis võimaldab töödelda mujalt hangitud veeldatud maagaasi (LNG) ning pakkuda seda kohalikele klientidele odavama hinnaga.

Uus ujuvterminal kuulub Norra firmale Höegh LNG. Statoili esimene LNG laar peaks saabuma Klaipeda terminali tänavu detsembris. Ujuvterminal alustab kommertstegevust tuleva aasta 1. jaanuaril.

Igal aastal kavatseb Statoil saata teele kuus kuni seitse LNG laadungit. Litgas on sõlminud rahvusvaheliste tarnijatega lepingud, mis võimaldavad neil osta LNGd globaalsete hetkehindadega.

Litgasi sõnutsi võib Leedu hakata saama LNGd 260 kuni 289 euroga 1000 kuupmeetri eest – kui võtta aluseks viimase nelja kuu börsiinfo. Talvised hinnad on ettevõtte sõnul tavaliselt kõrgemad. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles