Ehitushindade langus on pidurdunud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hoogne ehitus- ja arendustegevus
Hoogne ehitus- ja arendustegevus Foto: Reuters / Scanpix.

Ehitushinnaindeksi muutus oli 2010. aasta teises kvartalis võrreldes eelmise aasta sama ajaga -3,4protsenti, teatab statistikaamet.

Indeks langes kuuendat kvartalit järjest, ent langus on aeglustunud.

Ehitushinnaindeks hakkas eelmise aasta sama kvartaliga võrreldes langema 2009. aasta alguses ja oli kõige suurem kolmandas kvartalis (-10,5 protsenti).

Seejärel on langus iga kvartaliga aeglustunud - neljandas kvartalis oli langus 10 protsenti ja 2010. aasta esimeses kvartalis 7,5 protsenti.

Ehitushinnaindeksit mõjutas 2010. aasta IteisesI kvartalis peamiselt tööjõu odavnemine 6,4 protsenti.

Võrreldes eelmise aasta sama kvartaliga on kõige vähem langenud ehitusmasinate hinnad.

Ehitusmaterjalidest avaldas indeksile suuremat mõju isolatsiooni- ja siseviimistlusmaterjalide hindade langus.

Võrreldes esimese kvartaliga oli ehitushinnaindeksi muutus -0,1 protsenti, peamiselt mõjutas seda tööjõu odavnemine.

Remondi- ja rekonstrueerimistööde hinnaindeks langes esimese kvartaliga võrreldes samuti 0,1% ja võrreldes eelmise aasta teise kvartaliga 3,5 protsenti.

Ehitushinnaindeksi arvutamisel kaasatakse neli ehitistegruppi: eramud, korruselamud, tööstus- ja ametihooned. Remondi- ja rekonstrueerimistööde hinnaindeksi puhul on vaatluse all ametihooned.

Ehitushinnaindeks väljendab ehitustegevuse maksumuse muutust ehitusplatsi otsekulude tasemel. Otsekuludes arvestatavad ressursid jaotatakse kolme põhigruppi: tööjõud, ehitusmasinad ja -materjal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles