Kuumus kütab Venemaa hinnatõusu

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Volgogradi oblasti põllumees 15.juulil põua käes kannatavat teraviljapõldu üle vaatamas.
Volgogradi oblasti põllumees 15.juulil põua käes kannatavat teraviljapõldu üle vaatamas. Foto: SCANPIX

Selle aasta ebatavaliselt kuum ja kuiv suvi võib Venemaa inflatsiooni oodatust paari protsendipunkti võrra kõrgemaks ajada, prognoosivad Venemaa teraviljaliit ja majandusministeerium.

Hinnatõus tugineb loomakasvatussaaduste kallinemisel, mis on põhjustatud söödateravilja hinnatõusust, edastab Vedomosti.

Venemaa teraviljaliidu president Arkadi Zlotševski sõnutsi ei puuduta teravilja hinnatõus toiduteravilja, kuid tõstab läbi söödateravilja kallinemise loomakasvatustoodangu omahinda. «Loomakasvatussaaduste kallinemine võib aga käivitada inflatsiooni,» lausus ta. Zlotševski hinnangul võib põud hinnatõusule lisada 1,5-2 protsendipunkti.

Sealjuures on Zlotševski sõnul hinnatõus psühholoogiline ning tegelikku alust selleks ei ole. Nii tõusid eelmisel nädalal teraviljahinnad keskmiselt 200 rubla võrra tonnilt, enne seada oli hind kerkinud 100 rubla võrra, kuigi olemasolevad ressursid võimaldaksid ka saagikuse olulise vähenemise korral kõik vajadused katta.

Venemaa statistikaameti andmetel kerkisid tarbijahinnad Venemaal juunis kuuga 0,4 protsenti ning esimese poolaasta kokkuvõttes kallines elu idanaabri juures 4,4 protsenti. Mullu sama ajaga võrreldes olid Venemaal kaubad ja teenused juunis keskmiselt 5,8 protsenti kallimad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles