Krimm tahab krabada munatootja vara

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kanamunad.
Kanamunad. Foto: FRED TANNEAU/AFP

Üks maailma suurimaid munatootjaid, Londoni börsil noteeritud Avangardco, kavatseb kaevata kohtusse oma Krimmis paiknevate varade «sundriigistamise» sealsete ametnike poolt.

«Me plaanime vaidlustada selle tsiviliseerimata teo kohtus,» ütles eile firma asutaja ja enamusosanik Oleg Bahmatjuk.

Olles haaranud oma kontrolli alla terve rea Ukraina riiklikke gaasi- ja naftafirmasid Venemaa poolt märtsis annekteeritud poolsaarel, on Krimmi liidrid nüüd sirutanud käe esimese börsifirma poole, teatades plaanist osta sunniviisiliselt välja Avangardco kohalik linnuliha- ja munatootmine.

Teadaolevalt üritab Krimmi režiim tagada Venemaast merega eraldatud poolsaarele stabiilsemaid toiduvarusid. Tsiteerides värskelt vastuvõetud «strateegiliste varade» seadust teatas poolsaare põllumajandusminister Nikolai Poljuškin, et kui reaktsioon Avangardco kohaliku vabriku ülesostupakkumisele «ei ole adekvaatne», siis üritab ta «lahendada selle küsimuse, lähenedes teisest küljest».

Bahmatjuki väitel ei ole temale mingit pakkumist tehtud ning ta kinnitab, et ei plaani müüa Avangardco varasid Krimmis, mille väärtust hinnatakse enam kui 200 miljonile dollarile ja kuhu kuuluvad ka riisipõllud ja põllumajandusmasinad.

«See pretsedent näitab sealse juhtkonna tõelist palet ning kuidas nad on valmis trampima jalge alla tsiviliseeritud turuseadused,» ütles Bahmatjuk. «Me leiame, et hiljutine pretsedent Jukosega näitab, et varem või hiljem tuleb [süüdlastel] maksta hind selliste tegude eest, millega rikutakse kõiki rahvusvahelise õiguse norme,» jätkas ta viitega Haagi kohtu poolt Jukose aktsionäridele väljamõistetud 50 miljardile dollarile.

Bahmatjuki sõnutsi annab Krimmi tehas peamiselt mandri-Ukrainas tegutseva Avangardco käibest alla 5 protsendi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles